HRVATSKI DRAGOVOLJCI NE POSUSTAJU Zajedništvo kroz pomoć i molitvu – nakon rata

Snimila: J. Pavić | Miro Raspudić
Miro Raspudić, Udruga dragovoljaca Đakovštine 1990.-1991. iz Domovinskoga rata

Udruga dragovoljaca Đakovštine 1990.-1991. iz Domovinskoga rata osnovana je 2001. na području Đakova, a svrha joj je širenje zajedništva među hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Među vodećim je zadatcima Udruge briga o obiteljima koje su lošijega socijalnoga stanja, ali i međusobna pomoć i podrška u teškim životnim okolnostima. U tu svrhu udruga prema potrebama svojih članova i drugih stanovnika u potrebi inicira prikupljanje sredstava i drugih oblika pomoći. Primjerice prošle je godine pokrenula pomoć u gradnji kuće hrvatskomu branitelju koji je ostao bez krova nad glavom, a u projekt je udruga uključila brojne institucije koje su dale humanitarni doprinos tomu plemenitomu činu. Članovi udruge redovito se uključuju u akcije ili sami iniciraju humanitarne projekte, od raznih pomoći pa nadalje prema potrebama u zajednici u kojoj žive, ali i šire.

Među vodećim je zadatcima Udruge briga o obiteljima koje su lošijega socijalnoga stanja, ali i međusobna pomoć i podrška u teškim životnim okolnostima. U tu svrhu udruga prema potrebama svojih članova i drugih stanovnika u potrebi inicira prikupljanje sredstava i drugih oblika pomoći.

Jedna od aktivnosti je i usmjeravanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji na rješavanje statusa koji nisu ostvarili nakon Domovinskoga rata bilo zbog neupućenosti, tromosti institucija ili nekih drugih razloga. U posljednje vrijeme udruga se uključuje u rješavanje palijativne skrbi na području Osječko-baranjske županije. Nadalje, udruga je aktivna u organiziranju kulturnih manifestacija, posebno u promociji pisane riječi i istine o Domovinskom ratu. Tako se često organiziraju promocije knjiga i tribine koje se odnose na zaštitu digniteta Domovinskoga rata i dostojanstva hrvatskih branitelja. Doprinos je to povijesnim činjenicama i istini, ali i osjećaju vrijednosti hrvatskih branitelja, što je važan dio u njihovu samopoštovanju. Istodobno, aktivni su i u promicanju istine o žrtvama Drugoga svjetskoga rata i poraća, posebno žrtava totalitarnih sustava, ponajprije rigidnoga komunizma.

Redoviti su organizatori i sudionici prigodom spomena važnijih datuma koji se odnose na pogibije hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Domovinskom ratu. Istodobno udruga organizira molitvu kod spomenika poginulim braniteljima na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca. Time članovi udruge potiču i okupljaju druge udruge. Posebice su vjernici pozvani da intenzivnije mole za svoj narod. U više navrata molili su za hrvatske žrtve, hrvatske generale dok su suđeni te niz drugih. Molitvom se hrvatski branitelji i njihove obitelji povezuju u zajedništvu te osnažuju u suočavanju sa svakodnevnim problemima.