DUBROVAČKI OSLONAC OD 1957. Prva roditeljska udruga

Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama »Rina Mašera«
Petar Baničević, predsjednik Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama, Dubrovnik

Roditelji Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama »Rina Mašera« ponosni su što je njihova udruga osnovana još 1957. godine, pod vodstvom prof. Rine Mašere Stulli, kao prva roditeljska i izvaninstitucionalna udruga u Hrvatskoj.

Imaju vlastitu kuću

Svrha je bila okupiti i organizirati roditelje iz dubrovačkoga područja, a njihovu djecu, osobe s intelektualnim teškoćama, uključiti u radionicu za izradu suvenira od školjaka i izradu uradaka na zlatotisku. Od tada pa do danas djeca s intelektualnim teškoćama nastoje se uključiti u svijet rada primjeren njihovim mogućnostima i sposobnostima.

Danas se spektar aktivnosti sadržajno i kvalitativno promijenio kupnjom vlastite kuće s prostranim vrtovima i staklenikom te zapošljavanjem stručnjaka iz područja socijalnoga rada i hortikulture te uključivanjem u rad dviju domaćica, pet osobnih asistenata i brojnih stručnih suradnika.

Poludnevni boravak

Mogućnošću poludnevnoga boravka koristi se 10-15 osoba uključenih u aktivnost keramičke, likovne, glazbene, športsko-rekreativne i cvjećarsko-povrtlarske radionice. Pružaju se i usluge mobilnoga stručnoga tima za pomoć u kući kojima se koristi 15 osoba s višestrukim oštećenjima. Domaćica iz toga programa radi kod pet najpotrebitijih obitelji, pomaže u kući i izvan kuće ostarjelima, nemoćnima i oboljelim osobama. Za članove udruge osigurana je i usluga osobne asistencije četiri sata dnevno kojom se koristi pet osoba s višestrukim oštećenjima.

Udruga je u kontaktu s lokalnom zajednicom posredovala u zapošljavanju nekoliko članova na javnim radovima. Partneri u ostvarivanju programa udruge su Centar socijalne skrbi i nadležni Upravni odjel Grada Dubrovnika. Udruga surađuje s drugim udrugama osoba s invaliditetom u Dubrovniku te u okviru Nacionalnoga saveza sa svim udrugama osoba s intelektualnim teškoćama (njih 32), a članovi športsko-rekreacijske radionice svake godine sudjeluju na susretima klubova. Udrugu podupiru i Rotary i Inervil klub te zaklada »Blaga djela«.

Dostupna usluga savjetovanja

Osim aktivnosti koje potiču integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, kao i potporu obiteljima, udruga je usmjerena i na poticanje druženja raznim aktivnostima poput slavljenja rođendana, važnijih blagdana i slično. Srijedom je članovima udruge dostupna i usluga savjetovanja telefonom. Gotovo svake godine udruga organizira hodočašća u svetišta, a bio je organiziran i posjet papi u Vatikanu. U zajedničkom zboru s korisnicima Centra za rehabilitaciju Josipovac članovi udruge često nastupaju u crkvi sv. Mihajla, crkvi sv. Vlaha i katedrali.