DARUVARSKA UDRUGA »KORAK DALJE« Koraci za osobno i opće dobro

Daruvarska udruga »Korak dalje«
Renata Žukina, predsjednica udruge osoba s intelektualnim teškoćama »Korak dalje« Daruvar

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje udruga »Korak dalje« koja je osnovana 2001. s osnovnim ciljem pružanja podrške i poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju, odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Tijekom rada udruga se razvijala osluškujući potrebe svojih članova te je pokušala raznim programima ponuditi sadržaje koji bi pridonijeli njihovoj dobrobiti. Udruga okuplja 90-ak članova, kojima od početka omogućuje sudjelovanje u raznim stručnim, kreativnim i društvenim programima koji potiču osobni rast članova, ali i daju doprinos zajednici u kojoj žive. U udruzi je zaposleno šest djelatnika, i to na poslovima administracije i koordinatora aktivnosti, voditelja poludnevnoga boravka, edukacijskoga rehabilitatora, psihologa, odgojitelja i fizioterapeuta koji zajedno sa svim članovima udruge, kao i vanjskim suradnicima i volonterima, kontinuirano rade na realizaciji zadanih ciljeva.

Udruga okuplja 90-ak članova, kojima od početka omogućuje sudjelovanje u raznim stručnim, kreativnim i društvenim programima koji potiču osobni rast članova, ali i daju doprinos zajednici u kojoj žive.

U skladu s opsegom projekata koji se provode programi udruge uključuju i fizioterapiju, terapijsko jahanje, školu kuhanja, športske aktivnosti te provođenje psihoterapijskih grupa podrške za roditelje, članove udruge. Sve navedeno udruga provodi isključivo preko projekata. Među njima su i aktivnosti trogodišnjega programa poludnevnoga boravka »Idemo dalje« za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama koje su pokrivene financijskim sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u program je uključeno 14 korisnika. Polaznici toga programa uz organizirano provođenje slobodnoga vremena razvijaju i vještine samostalnosti u svakodnevnom životu. Organizacija slobodnoga vremena ispunjava se poticanjem zdravih i kvalitetnih aktivnosti, poput rekreativne aktivnosti u novoopremljenoj dvorani koju svakoga tjedna ustupaju »Daruvarske toplice«, redovite jutarnje tjelovježbe, šetnje gradom, fotografiranja u sklopu fotosekcije koja se provodi već petu godinu u suradnji s Foto film klubom Daruvar, pjevanja ili organiziranja odlaska u kino.

Udruga provodi i projekte vezane uz edukacijsko-rehabilitacijski rad s članovima udruge vrtićke, predškolske i školske dobi koji su financirani nacionalnim ili regionalnim projektima. Članovi udruge prepoznati su u svojoj lokalnoj zajednici po svom doprinosu. Tako su među ostalim u projektu »Zeleni koraci« bili uključeni u čišćenje grada, izradu predmeta od recikliranoga materijala i slično. Zatim su na Sajmu zdravlja sudjelovali sa zdravim kolačićima i sokovima koje su sami pripremili. Svojim su vršnjacima u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar poklonili nekoliko slikovnica. Postoje još brojne aktivnosti kojima se članovima osigurava kvalitetno uključivanje u život lokalne zajednice suradnjom sa svim ustanovama i organizacijama civilnoga društva koje svojim djelovanjem potpomažu ostvarivanje vizije udruge o društvu različitih, ali ravnopravnih.