KARLOVAČKA UDRUGA »SVETA VERONIKA« Za osmijeh malih bolesnika

Udruga »Sveta Veronika«
Nada Beljan, soc. pedagoginja, predsjednica udruge »Sveta Veronika«

Udruga »Sveta Veronika« osnovana je u Karlovcu s ciljem poboljšanja kvalitete života hospitalizirane djece, da se liječenje provede na što bezbolniji i djetetu ugodniji način koji će otkloniti strahove i smanjiti anksioznost.

Korisnici programa udruge su hospitalizirana djeca s područja Karlovačke županije, iz Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Ozlja, Vojnića i Slunja, ali i iz susjednih županija, Zagrebačke, Primorsko-goranske i Ličko-senjske. Udruga je do sada organizirala različite vrste aktivnosti za djecu u bolnici, poput vrtićkih radionica, učilice, keramičkih i lutkarskih radionica, radionica nakita te likovnih, aranžerskih i glazbenih radionica. U tijeku pojedinih aktivnosti s djecom uključeni su i njihovi roditelji i zdravstveno osoblje.

Udruga provodi i niz prigodnih aktivnosti kao što su proslave rođendana s djecom u bolnici, dječji tjedan, lutkarski tjedan, aktivnosti za Fašnik, Valentinovo, Uskrs, Dan grada, Dane kruha, Svetoga Nikolu i Božić. Osim toga, udruga je pokrenula vlastito kazalište lutaka. Izvedbe »Ježeva kućica«, »Gdje je moja čizmica?«, »Vile i vilenjaci Dubovca« i »Čizmica sv. Nikole« vidjela su hospitalizirana djeca, djeca zaposlenika bolnice, gradski vrtići i djeca nižih razreda osnovnih škola grada Karlovca. Aktivnosti s djecom u bolnici održavaju se do pet puta tjedno u trajanju od sat i pol do dva sata dnevno.

Sve dosadašnje aktivnosti podržavali su novčano Grad Karlovac, Karlovačka županija, poslovni subjekti i građani ili su provođene novčanim sredstvima same udruge prikupljenim kroz prodajne izložbe i od ulaznica za lutkarske predstave koje je udruga održavala za djecu nižih razreda osnovnih škola na području grada Karlovca. Udruga nema zaposlenih, nego sve potrebne aktivnosti provodi 15 članova i volonteri.

U rad s hospitaliziranom djecom uključuju se volonteri pedagoških i zdravstvenih profila zanimanja, ali i volonteri drugih struka. Do sada je u volonterskom radu u udruzi sudjelovalo 50 volontera i ukupno ostvarilo 1091 sat rada. Volontirala su i 22 maloljetna volontera do 14 godina i to uglavnom učenici iz osnovne škole Švarča. To je bilo prvo iskustvo učenika u volontiranju u udruzi civilnoga društva, a ocijenili su ga vrlo vrijednim i istaknuli pozitivna iskustva koja su njime stekli. Volonteri su potpisali volonterske ugovore kojima su se obvezali ispunjavati svoje obveze više puta mjesečno tijekom jedne godine kao ‘tete pričalice’ za djecu u bolnici. Rad udruge »Sveta Veronika« utjecao je na stvaranje povoljnijih uvjeta za bolju socijalnu uključenost djece i humanizaciju bolničkoga liječenja, što je doprinos statusu pedijatrijskoga odjela bolnice koji je dobio povelju »Dječji odjel – prijatelj djece«.