DNEVNI BORAVAK ZA ZASLUŽNE GRAĐANE Projekt za zlatne godine

Foto: Shutterstock
Ivana Blašković, voditeljica projekta »Dnevni boravak za starije osobe«, Otok

Starije osobe osjetljiva su skupina društva koja je zadužila mlađe generacije, odgajala ih i školovala te im treba omogućiti da im te godine zaista budu zlatne godine i da osjete da nisu zaboravljeni. Stoga je u gradu Otoku u sklopu projekta »Dnevni boravak za starije osobe« organiziran dnevni boravak za starije osobe te razne dnevne, tjedne i mjesečne aktivnosti. To je projekt iz područja socijalne skrbi usmjeren na unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba organiziranim dnevnim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Provodi ga Gradska udruga umirovljenika Otok, financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinancira Grad Otok, koji je ujedno i partner na provedbi projekta.

Druge aktivnosti
Korisnicima se omogućavaju usluge pranja i sušenja odjeće, pomoć u rješavanju administrativnih i drugih poslova. Osim toga, organiziraju se i razne aktivnosti uključivanja u život zajednice

U projektu »Dnevni boravak za starije osobe« sudjelovalo je 200-tinjak osoba koje su u našim prostorijama provodile vrijeme u druženju s drugim korisnicima, čitanju, zabavi te raznim drugim aktivnostima. Projektom se želi uključiti što više starijih osoba u život zajednice te im pomoći u svim segmentima gdje nisu u mogućnosti sami djelovati, pomoći da se osjećaju korisno, nezaboravljeno kod mlađih generacija i svojih sugrađana. Dnevno dolazi 20-ak stalnih korisnika, koji provode po dva-tri sata u prostorijama, druže se uz kavu, čaj, gledanje televizije, društvene igre, čitaju dnevni tisak i knjige.

Nudi se i besplatna provjera krvnoga tlaka i razine šećera u krvi, a tom se uslugom koristi dosta starijih osoba. Nadalje, korisnicima se omogućavaju usluge pranja i sušenja odjeće, pomoć u rješavanju administrativnih i drugih poslova. Osim toga, organiziraju se i razne aktivnosti uključivanja u život zajednice pa tako korisnici sudjeluju na raznim sajmovima, radionicama i predavanjima, kao i u prenošenju svojih umijeća na mlađe generacije.

Smanjiti socijalnu izoliranost

Projekt će dugoročno utjecati na kvalitetu života starijih osoba na području grada Otoka i njihovo aktivno uključivanje u život zajednice, pridonijet će ostanku starijih osoba u vlastitim domovima, smanjit će se socijalna izoliranost starijih osoba te će se stvoriti nove navike i poznanstva koja će obogatiti život korisnika.