»PET MINUTA SLAVE« ZA MLADE SLAVONCE U POTREBI Mladi u akciji

Udruga »Mladi protiv gladi«, Vinkovci
Jelena Božić, predsjednica udruge »Mladi protiv gladi«, Vinkovci

Skupina mladih vođenih kršćanskim načelima osnovala je udrugu »Mladi protiv gladi« koja u Vinkovcima vodi projekt Socijalne samoposluge i koja isključivo volonterski i pod motom »Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!« opskrbljuje hranom i higijenskim potrepštinama više od 850 socijalno ugroženih obitelji. To je približno oko 3500 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije. Korisnici Socijalne samoposluge korisnici su socijalne pomoći, nezaposleni, dugotrajno nezaposleni, osobe bez osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga obrazovanja, nacionalne manjine i sl., a tko god se nađe u potrebi, pomoć može potražiti na adresi Gajeva 17A Vinkovci ili se može javiti preko Facebook-stranice udruge »Mladi protiv gladi«.

I donatori pokazuju veliko srce

Većina volontera mladi su ljudi do 25 godina. Do sada je u Socijalnoj samoposluzi volontiralo više od 90 volontera. Članom i volonterom može postati svatko tko želi pomoći, ali i družiti se s drugim mladim ljudima, naučiti nešto novo i korisno utrošiti svoje vrijeme. Mladi volonteri, ali i donatori, bez kojih ne bi bilo Socijalne samoposluge (škole, vrtići, poduzetnici, športski klubovi, udruge, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, župe Đakovačko-osječke nadbiskupije i dr.), pokazali su veliko srce kada je riječ o socijalno ugroženima, požrtvovni su i vrlo osjetljivi te već šest godina čine da taj projekt opstaje.

Vođeni kršćanskim načelima osnovali udrugu koja u Vinkovcima vodi projekt Socijalne samoposluge i koja isključivo volonterski i pod motom »Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!« opskrbljuje hranom i higijenskim potrepštinama više od 850 socijalno ugroženih obitelji.

Iskustva u radu s korisnicima udruge pokazuju da ih više od nezaposlenosti i oskudice u materijalnim sredstvima za život pogađa isključenost iz društva, dugotrajna isključenost iz tržišta rada, nejednake mogućnosti te konstantna diskriminacija koja kod korisnika dovodi do osjećaja manje vrijednosti. Korisnici u razgovoru navode da nemaju osjećaj da je stanje u kojem se nalaze nešto na što oni sami mogu utjecati i nešto što mogu promijeniti.

Niži socioekonomski status nosi druge probleme

Mladi koji dolaze iz obitelji znatno sniženoga socioekonomskoga statusa pod povišenim su rizikom razvoja poremećaja u ponašanju, ovisnosti, socijalne isključenosti, prekida školovanja. Na mentalno zdravlje djeluju mnogostruki i isprepleteni čimbenici, koji se povezuju sa siromaštvom, niskom razinom obrazovanja, niskim prihodima i lošim uvjetima stanovanja. Za te je rizične skupine karakteristična pojava osjećaja nesigurnosti, beznađa, straha od društvenih promjena te tjelesne bolesti, a među njima je i češća uporaba sredstava ovisnosti, nasilje i zlostavljanje.

Kako bi ublažila te posljedice, udruga u suradnji s Gradom Vinkovcima provodi projekt »Mladi pod svjetlima reflektora društva« koji financira Europska unija, a koji će mladima omogućiti sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim sadržajima koji im nisu inače dostupni, a koji se smatraju uobičajenima u društvu. Mladi će, uz mentore, pripremati predstavu i dokumentarni film temeljen na pričama iz njihovih života te će taj projekt poslužiti kao njihovih »pet minuta slave« kako bi poslali poruku društvu o svim problemima s kojima se oni susreću i bore.