U SLUŽBI BLIŽNJEGA Resocijalizacija potrebitih

Minores
Udruga »Minores«
Nina Škoro, voditeljica udruge »Minores«, Mostar

Početkom 2013. skupina mladih u Mostaru pokrenula je organizaciju »Minores« posvećenu beskućnicima, siromašnim obiteljima i na bilo koji način ugroženim pojedincima. Inicijativa zajedništva i pomoći beskućnicima i ostalim društveno ugroženim osobama nastala je kao mladenački bunt protiv pasivnosti društva prema u prvom redu beskućnicima, a onda i ostalim društveno ugroženim osobama koje se svakodnevno mogu sresti na ulicama grada. U inicijativu se aktivno uključilo 40-ak studenata i mladih. Početni je cilj bio upoznavanje i približavanje ljudima koji su izgubili ne samo krov nad glavom i toplinu doma, nego i povjerenje u ljudski rod, te skrenuti pozornost okoline na problem beskućnika i ostalih društveno ugroženih osoba. Kao krajnji cilj nametnula se potreba osnivanja centra u kojem će potrebiti proći program resocijalizacije i vraćanja u život te organiziranje uhodanoga sustava pomoći koji će omogućiti trajniju opskrbu potrepštinama svim potrebitim osobama na području Mostara.

Nina Škoro
Nina Škoro, voditeljica udruge »Minores«

Za vrijeme kratkoga djelovanja potvrdila se spremnost šire okoline za pomoć. Tu spremnost pojedinaca udruga želi pretvoriti u dobro organiziran sustav koji će skupa s javnim i privatnim poduzećima te nadležnim institucijama svim potrebitim osobama biti trajniji izvor pomoći. Beskućnici su zapravo bili početna ideja vodilja djelovanja »Minoresa«. Dokle god postoje oni koji su na cesti, odbačeni, marginalizirani, postojat će i želja »Minoresa« da im se vrati krov nad glavom, povjerenje u ljude i toplina doma koju svako biće zaslužuje.

Od hladne zime 2013. godine, kada su članovi »Minoresa« krenuli u potragu za beskućnicima, do danas broj beskućnika varira od 10 do 20. Članovi ih obilaze dva puta tjedno s jednim toplim obrokom iz Studentskoga centra Mostar, toplim pecivom iz pekarnica »Suncokret« i »Makaena«. Uz obroke daruju im odjeću i obuću, higijenske i ostale potrepštine koje su im nužne za život.

Raste broj socijalno ugroženih obitelji i poziva u pomoć. Jednom mjesečno članovi udruge obilaze obitelji s paketima donirane hrane, odjeće i obuće. Trenutačno se skrbe o tridesetak obitelji. No sve je veći broj obitelji koje su doslovno na rubu egzistencije. Vizija »Minoresa« uključuje i rad s djecom iz socijalno ugroženih obitelji. Od rujna 2015. godine udruga je ostvarila suradnju s UWC-om Mostar, Koledžom ujedinjenoga svijeta, koji organizira svaki tjedan radionice s djecom obitelji kojima udruga pomaže. Krajem 2014. godine udruga »Minores« dobila je na uporabu prostorije u sklopu vojarne na adresi Rodoč 3. Stanje zgrade budućega centra u derutnom je stanju i nužno je renoviranje da bi centar što prije počeo s radom.