PO ČEMU JE POSEBAN RADIO SUNCE? Ozračje doma za pacijente

Tonći Jukić, glavni urednik Radija Sunce

Radio Sunce projekt je Županijske lige protiv raka – Split kojim Liga želi promicati zdravlje i zdrave životne stilove, poticati dobre društvene promjene i sve pozitivnosti. Radio Sunce trudi se svojim medijskim djelovanjem poticati solidarnost među ljudima, altruizam i brigu za zajednicu. Jednako tako, djelatnici Radija i osobno se uključuju u neke inicijative, koliko je to moguće, kako bi i primjerom mogli svjedočiti trajnu opredijeljenost Radija brizi za pojedinca i zajednicu.

Ulazi u domove samaca

Radio Sunce pokušava iznaći način da pomogne osoblju i pacijentima na Klinici za onkologiju KBC-a Split. Pacijenti koji se često osjećaju sami u svojoj boli i bolesti potrebiti su pažnje i brige. Svakodnevne male stvari koje su nestale dolaskom u bolnicu kronično nedostaju tim ljudima za vrijeme boravka u klinici. Te male stvari ne liječe, ali pridonose izlječenju. U tom smislu Radio i Liga trude se nadomjestiti pacijentima atmosferu doma, ponuditi im dnevni tisak, čaj i kavu, organizirati koncert i radionicu; sve s ciljem da se pacijenti ne bi osjećali zapostavljeni i da bi im barem malo uljepšali dan.

Urednička politika od početka je posvećivala pozornost području duhovnosti. U tom smislu Radio Sunce kontinuirano prezentira duhovne priče i minijature različitih autora.

Urednička politika od početka je posvećivala pozornost području duhovnosti. U tom smislu Radio Sunce kontinuirano prezentira duhovne priče i minijature različitih autora. Svakako, mora se spomenuti i suradnja s doc. Boranom Uglešićem, psihijatrom iz KBC-a Split, koji periodično sudjeluje u programu na zadanu i zanimljivu temu, čime radio i doktor pokušavaju srušiti tabue i premostiti barijere kako bi se približili čovjeku kojemu treba stručna pomoć. Želja je da informacija tiho i nenametljivo dođe u domove onih koji su sami i trebaju pomoć te da ih se motivira da pomoć zaista i potraže.

Od Trogira do Baške Vode

Radio Sunce pratio je i medijski podupirao mnoge kampanje udruga koje djeluju u duhu kršćanskoga svjetonazora, poput SKAC ST-a (Studentski katolički centar ST) i Marijinih obroka, te napravio brojne emisije u suradnji s crkvenim zajednicama, Bratovštinom crkve sv. Križa, Župom Gospe od Otoka u Solinu, Samostanom benediktinka na Hvaru i brojim drugim s kojima su realizirane specijalizirane emisije. Radio Sunce objavljuje dobre vijesti, a to znači da u vijestima nema crne kronike, trača i neprovjerenih informacija i beskorisnih vijesti za svakodnevni život građana.

Primjerice, ne prati stranačku politiku, ali prati javnu politiku, posebice kada idu u korist građana i Hrvatske u cjelini. To su dobre odluke Vlade, dobri zakoni u Saboru, dobre provedbe u ministarstvima i uredima. Temeljni kriterij za objavu jest korisnost neke informacije za slušatelje. Na području od Trogira do Baške Vode Radio Sunce može se slušati na 92,9 i 90,9 Mhz. Radio Sunce može se slušati i preko interneta (http://radiosunce.com.hr/stream/radiosunce.html)