INICIJATIVE UDRUGE »PORTAL DOBROTE« Da nitko ne gladuje

Sanja Bijonda, predsjednica humanitarne udruge »Portal dobrote«

Misija humanitarne udruge »Portal dobrote« jest promicanje humanih osjećaja uzajamnosti i solidarnosti u društvu, senzibiliziranje javnosti za potrebe društva i širenje dobrote i ljubavi prema čovjeku. Među projektima udruge humanitarna je inicijativa kupnje kruha za obitelj koja živi u susjedstvu »Kruh za poslije«. Ideja je nastala u želji da se pomogne i vrati dostojanstvo sugrađanima koji, umjesto da traže vrećicu zataknutu za kontejner za smeće, dođu u kvartnu pekarnicu ili trgovinu i zatraže kruh koji je unaprijed plaćen. Inicijativa je počela 2013. i svake se godine podijeli više od 250 000 kruhova na više od 500 prodajnih mjesta. Zahvaljujući donatorima 700 obitelji svakodnevno ima tu osnovnu namirnicu na svom obiteljskom stolu.

Među projektima udruge humanitarna je inicijativa kupnje kruha za obitelj koja živi u susjedstvu »Kruh za poslije«. Ideja je nastala u želji da se pomogne i vrati dostojanstvo sugrađanima koji, umjesto da traže vrećicu zataknutu za kontejner za smeće, dođu u kvartnu pekarnicu ili trgovinu i zatraže kruh koji je unaprijed plaćen.

Pod motom »Da ni jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno« počela je humanitarna akcija s ciljem plaćanja obroka u osnovnim školama za djecu čiji roditelji to nisu u mogućnosti platiti. Ta akcija istodobno je pokrenuta na tri kontinenta. Uz suradnju s humanitarnim prijateljima i medijima omogućeno je provođenje »Projekta besplatne prehrane« i plaćanje obroka za 1000 djece u školskoj godini 2014./2015. Zahvaljujući inicijativi i projektu »Portala dobrote« od tada se godišnje u Hrvatskoj osiguravaju obroci u osnovnim školama za više od 20 000 djece. Ove zime širi se Hrvatskom rečenica: »Imaš jaknu viška – ostavi! Treba ti jakna – uzmi!« U sklopu humanitarne inicijative »Jakna za drugoga« prikupljaju se zimske jakne za one koji nemaju ili su u teškoj financijskoj situaciji. Prošle zime prikupljeno je više od 5000 jakni i kaputa. Svakoga dana po završetku rada tržnica ispod klupa i na klupama prodavača ostaje hrana koja im je višak i nije za daljnju prodaju sljedećega dana, ali je zdravstveno ispravna, a sugrađani u potrebi hranu skupljaju s poda tržnice ili iz kontejnera. Želeći im ponuditi hranu na način dostojan čovjeka, počelo se s organiziranjem štandova dobrote. To su izdvojene klupe na tržnicama na koje prodavači po završetku rada ostavljaju hranu koju više ne mogu prodati, pa umjesto u kontejneru hrana završava na nečijem stolu. Osim toga, provodi se i projekt »Nahranimo Hrvatsku!«. To je projekt kojim se želi ujediniti cjelokupni rad udruge vezan uz pomaganje sugrađanima. U sklopu njega pokreće se mobilna aplikacija Green Happy Hour kojoj je cilj povećanje doniranja hrane, smanjenje njezina bacanja i brži protok informacija od onih koji imaju višak hrane do onih kojima je ta hrana najpotrebnija.