STOTINE DAROVANIH SATI UDRUGE SRMA ZA CETINSKU KRAJINU Bogatstvo programa i aktivnosti

Udruga »Srma«, Sinj
Udruga »Srma«, Sinj; Snježanka Jadrijević, predsjednica 

Od 2005. godine, kada je osnovana, Udruga »Srma« realizirala je više od 120 projekata i akcija. Održala je, među ostalim, više od 500 radionica za djecu, mlade i odrasle s teškoćama, javnih akcija i predavanja te ugradila u njih tisuće sati volonterskoga rada. »Srma« provodi većinu svojih aktivnosti na području grada Sinja i pet gradova i općina u Cetinskoj krajini – Vrlika, Hrvace, Otok, Trilj i Dicmo. Neke projekte realizirala je u partnerstvu s drugim udrugama na području četiri dalmatinske županije te na nacionalnoj razini.

Radom Udruge »Srma« obuhvaćeno je oko 17 tisuća korisnika, od čega oko 6500 izravnih korisnika te više od deset tisuća sugrađana indirektno putem javnih akcija, podjele informativnih materijala i javnih objava na mrežnoj stranici i Facebook profilu udruge, kroz nastupe i objave u programu lokalnoga Hit radija te objave na lokalnim portalima i u drugim medijima. Među korisnicima su socijalno ugrožene osobe i obitelji zahvaćene siromaštvom ili u opasnosti od siromaštva, umirovljenici s niskim primanjima, nezaposlene osobe, obitelji s više djece, učenici, djeca i mladi s posebnim potrebama u sinjskom područnom odjeljenju Centra »Juraj Bonači«, štićenici Centra za rehabilitaciju »Fra Ante Sekelez« u Vrlici, povratnici – pripadnici srpske nacionalne manjine, stare, bolesne i nemoćne osobe, žene oboljele i liječene od raka dojke, volonteri, građani, udruge, institucije.

Rad Udruge »Srma« financira se iz više izvora (na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini), a svojim prilozima pridonose i privatni poduzetnici i obrtnici, kao i brojni građani Sinja i okolice.

Udruga pruža građanima besplatno psihološko savjetovalište za djecu, radionice za djecu, kreativne radionice za žene, eko sekciju za djecu, pravno savjetovalište te svake godine za djecu osnovnoškolske dobi iz Cetinske krajine i njihove vršnjake koji su im u gostima organizira kulturno ljeto »Ljeto je eto, a šta sad?« Udruga je iznimno ponosna i na Lokalni volonterski centar Sinj – program »Cjeloživotno volontiranje«. Volonterski centar »Srma« godišnje organizira 20-ak volonterskih akcija i aktivnosti za svoje članove, volontere, građane i druge udruge u kojim prosječno sudjeluje od 80 do 150 volontera godišnje. Posebno se radi na inkluzivnom volontiranju, odnosno na uključivanju mladih s teškoćama u razvoju iz Centra »Juraj Bonači«. Udruga je uključena i u pomoć socijalnoj samoposluzi grada Sinja te kao partner organizira 7-8 humanitarnih akcija godišnje za prikupljanje hrane i higijenskih artikala.