PRVU »HILJADARKU« DAROVALI CRKVI Dugovječnost lepoglavskoga bračnog para Slivar

65. obljetnica braka Štefanije i Franje Slivara

Štefanija i Franjo Slivar sredinom veljače proslavili su 65 godina bračnoga zajedništva. Iako zbog bolesti i hladnoće nisu mogli obnoviti zavjete u lepoglavskoj crkvi gdje su 16. veljače 1952. vjenčani, rodbina i prijatelji ipak su se okupili u njihovoj kući. Baka Štefanija (86) teško je pokretna, više hoda voljom nego nogama i ne izlazi iz kuće, a njezin suprug Franjo u 90. godini redovito odlazi u dućan.

Pretposljednji par vjenčan u crkvi

Žive u istom dvorištu s unukom Nenadom koji se brine za njih, a za tu veliku obljetnicu zajedničkoga života prisjetili su se samih početaka. Oni su, naime, bili pretposljednji par koji se vjenčao u lepoglavskoj crkvi prije njezina zatvaranja 1952. godine. Nakon premještanja bl. Alojzija Stepinca iz Lepoglave u Krašić komunistička vlast zatvorila je crkvu i pretvorila je u magazin te se čekalo sve do 1990. godine da se ponovno vrati u liturgijsku funkciju.

Život bračnoga para Slivar sličio je filmskoj priči – zajednički život započeli su ni iz čega. Franjo je prije vjenčanja radio na ciglani, a sav je prikupljeni prihod čuvao za slavlje svadbe te je prvu »hiljadarku« darovao za svoju župnu zajednicu.

»Samo smo Boga i Crkvu uvijek imali uz sebe, to nismo nikada ostavili, uvijek smo od vjere dobivali snagu u svim životnim trenutcima«, kaže Štefanija Slivar i sjeća se kako se pedesetih nije smjelo spominjati Stepinčevo zatočeništvo u Lepoglavi, a na mise su nakon zatvaranja crkve odlazili u okolne kapelice.

Život bračnoga para Slivar sličio je filmskoj priči – zajednički život započeli su ni iz čega. Franjo je prije vjenčanja radio na ciglani, a sav je prikupljeni prihod čuvao za slavlje svadbe te je prvu »hiljadarku« darovao za svoju župnu zajednicu. »Tako sam odlučio, Bog mi je to obilno vratio«, kaže Franjo Slivar, koji je kasnije pokrenuo ugostiteljski obrt u Lepoglavi, u kojem je radila i njihova pokojna kći Vera.

Vjera ih je održala na okupu

Lepoglavski župnik mons. Andrija Kišićek posjećuje supružnike Slivar te ih dođe ispovjediti uoči velikih blagdana, a bili su mu i vrijedni sugovornici kada je skupljao podatke o stradalima i nestalima jer je i Franjin brat nestao za Drugoga svjetskoga rata.

Vjera ih je, kako svjedoče, u svemu držala na okupu te se još uvijek s radošću prisjećaju blagoslova pape Ivana Pavla II. koji su dobili za zlatni pir prije 15 godina, a ni dandanas ne odu spavati sve dok zajedno ne izmole krunicu uz radio.