FILM KOJI JE OSVOJIO »ANIMAFEST« Crtice iz kolonije

»Kakav veličanstven kolač!« (Ce magnifique gâteau!); animirani film; redatelji: Emma de Swaef i Marc James Roels; glasovi: Jan Decleir, Wim Willaert

Na 28. svjetskom festivalu animiranoga filma »Animafest Zagreb« prikazano je više od četiri stotine filmova, najviše kratkometražnih. U kategoriji hrvatskoga filma pobjednik je 2D animirani film »Biciklisti« već priznatoga splitskoga umjetnika Veljka Popovića, koji se temelji na djelu velikoga hrvatskoga likovnoga umjetnika Vaska Lipovca (1931. – 2006.), kojemu je to i posveta.

Osam natjecateljskih filmova

U natjecateljskom dijelu dugometražnih filmova bilo ih je osam, među kojima su i tri srednjometražna animirana, a prikazani su u kinima »Europa« i »Kinoteka«.

U pet kratkih tematskih crtica, nejednake duljine, iz života pet vrlo različitih i osebujnih likova, stvorili su pet fragmenata koji daju sliku onoga vremena.

Najviše je bilo lutka-filmova u stop-animaciji te su najčešće bili omnibusi. Grand prix za najbolji film prema ocjeni stručnoga žirija dobio je upravo takav belgijsko-francusko-nizozemski film »Kakav veličanstven kolač!« redateljsko-scenarističkoga para Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa, koji su bili i gosti »Animafesta«. A prema ocjeni publike najbolji je odličan francuski film »Veliki zločesti lisac i druge priče«.

Djela nagrađenoga kreativnoga para zagrebačkoj su publici već poznata jer je njihov kratkometražni film »Oh, Willy«, također lutka-film u stop-animaciji, dobio i Grand prix i nagradu publike na »Animafestu« 2012. godine. I sada su izradili lutke od vune i animirali ih. Radnju su smjestili u belgijsku afričku koloniju potkraj 18. stoljeća, pa se na nju i odnosi naslov. U pet kratkih tematskih crtica, nejednake duljine, iz života pet vrlo različitih i osebujnih likova, stvorili su pet fragmenata koji daju sliku onoga vremena. Film je za odrasle, ne za djecu, a riječ je o uznemirenom kralju, sredovječnom Pigmejcu, izgubljenom portiru i mladom dezerteru. Sve počinje duhovito, zabavno, s glazbom, te se postupno stvara ozbiljan dramski ton, a riječi je vrlo malo…