FILM »SIGURNO MJESTO« KAO ISKORAK HRVATSKE KINOMATOGRAFIJE Ljubav i briga za najbliže

»Sigurno mjesto«; hrvatski film
»Sigurno mjesto«; hrvatski film; redatelj: Juraj Lerotić; glume: Juraj Lerotić, Goran Marković, Snježana Sinovčić Šiškov

Ovjenčan nagradama na prestižnim svjetskim festivalima, hrvatski kandidat za Oscara, debitantski dugometražni igrani film »Sigurno mjesto« redatelja, scenarista i glumca Jurja Lerotića, hrvatsku je premijeru imao na Zagrebačkom filmskom festivalu. Taj jedinstven film u našoj kinematografiji i po temi i po filmskoj realizaciji zaslužio je i sve buduće nagrade. Upravo dolazi u kina i preporuka je svim gledateljima.

Taj film nije bilo lako ostvariti, posebice jer se zasniva na istinitom tragičnom događaju u životu redatelja i njegove obitelji. No on je tu traumu vješto pretočio u sjajan, snažan, umjetnički film, vjerodostojan glumački, minimalistički u dijalozima i oblikovanju izvrsnom kamerom Marka Brdara, radnjom smještenom u jednom danu.

Prvi kratkometražni igrani film »Onda vidim Tanju« Jurja Lerotića i njegova brata snimatelja Jakova osvojio je ne samo nagrade, nego je pokazao njihovu veliku kreativnost. Iznenadna bratova bolest i pokušaj suicida potaknuli su prikaz obiteljske ljubavi i brige da se spasi brat, odnosno sin. I dok su oni činili sve što su mogli, pokazalo se koliko je problematičan zdravstveni sustav. Time se postavlja pitanje ima li uopće igdje sigurnoga mjesta da bi se spasio život.

Posebice su dirljivi i bolni razgovori dvojice braće i hrabrost majke. Film pridonosi destigmatizaciji mentalnih bolesti, tabua, te katarzično može djelovati i pomoći u takvim traumatičnim i tragičnim situacijama. Valja naglasiti da u filmu nema patetike ni ikakvih pretjerivanja, nego iskreno, hrabro i rijetko osobno razotkrivanje vlastite boli.