FINANCIRANJE INDUSTRIJE POBAČAJA Amerikanka Sue Thayer o tome kako se ulažu milijuni dolara u kandidate koji zagovaraju pobačaj

Snimio: I. Tašev | Sue Thayer
»’Planirano roditeljstvo’ dobiva mnogo javnih sredstava, dobiva 1,7 milijuna dolara poreznih obveznika dnevno. Potom samo u ovom izbornom ciklusu ulaže 45 milijuna dolara u predsjedničke kandidate koji zagovaraju pobačaj. Unatoč tomu, ipak se smatra ‘neprofitnom’ organizacijom«, rekla je Sue Thayer iz organizacije »40 dana za život«.

Na početku mandata aktualnoga predsjednika Sjedinjenih Američkih Država jedna od prvih odluka koje su izazvale veliku pozornost bilo je uskraćivanje međunarodnoga financiranja pobačaja, a nekim recentnijim odlukama američki pružatelj usluga reproduktivnoga zdravlja »Planirano roditeljstvo« (»Planned Parenthood«) izgubilo je milijune dolara iz saveznih sredstava. Te odluke izazivaju snažnu reakciju pružatelja pobačaja pa je potvrđeni dojam – iako se ne može po strani ostaviti ideološko i vrijednosno pitanje kada je riječ o prekidu života nerođenih – da se u industriji pobačaja mnogo toga gleda u kategorijama novca, profita i dobiti.

Dobro plaćeni menadžeri

Na to su već mnogo puta upozoravali mnogi koji su imali priliku biti blizu informacijama i pozadini »Planiranoga roditeljstva«, pa tako i naša sugovornica Sue Thayer, Amerikanka koja radi u sjedištu organizacije »40 dana za život« kao direktorica za odnose s javnošću, a ranije je deset godina bila voditeljica uprave u klinici »Planirano roditeljstvo« u Storm Lakeu u Iowi. Ona se ne umara ponavljati da »ni jedna osoba, tvrtka ili organizacija ne bi smjela promatrati žensko tijelo kao izvor zarade, ali upravo se to događa u centrima ‘Planiranoga roditeljstva’«. Ističe kako je njihova težnja za profitom na ženama i djevojkama golema jer su upravo troškovi pobačaja donosili najviše novca u »Planirano roditeljstvo«.

Mnogo je reakcija u krugovima zagovaratelja života izazvala odluka »Planiranoga roditeljstva« da ni usred pandemije koronavirusa ne prestanu s pobačajima te im se prigovaralo da su za kulturu smrti gomilali zaštitnu opremu i zbog profita izlagali zdravstvenomu riziku žene i vlastito osoblje.

»Velik dio sredstava dolazi od poreznih obveznika. ‘Planirano roditeljstvo’ dobiva 1,7 milijuna dolara poreznih obveznika dnevno. Također prima brojne privatne donacije i ima puno imućnih donatora. Industrija pobačaja obavijena je velom tajne i pružaju tek minimalne informacije. Voditelji i menadžeri ‘Planiranoga roditeljstva’ vrlo su dobro plaćeni, a njihovi liječnici isto tako imaju vrlo visoke plaće. Dobivaju mnogo javnih sredstava, a potom samo u ovom izbornom ciklusu ulažu 45 milijuna dolara u predsjedničke kandidate koji zagovaraju pobačaj. Unatoč tomu, ipak se smatraju ‘neprofitnom’ organizacijom«, rekla je za Glas Koncila Sue Thayer.

U ranijim susretima rekla nam je da su u klinikama imali postavljene mjesečne ciljeve koliko žena moraju uputiti na pobačaj i koliko ih mora biti izvršeno, a ako ne bi ispunili te kriterije, menadžeri centara »Planiranoga roditeljstva« morali su objašnjavati rezultate i davati prijedloge kako poboljšati te brojke. A za premašivanje ciljeva obavljenih pobačaja, prema njezinim riječima, bili su nagrađeni: slobodnim satima, ručkom s rukovoditeljima »Planiranoga roditeljstva« ili pizzom.

Okončan dio financiranja

Na upit jesu li države i međunarodne organizacije uključene u financiranje promicanja pobačaja odgovorila je: »Da, neke države ulažu više, neke manje. No mnoge su države uglavnom za život i ne podržavaju pobačaj. Predsjednik Trump zaustavio je mnoštvo američkih sredstava koja su odlazila na međunarodne pobačaje.« Napominje da osim u Sjedinjenim Američkim Država »Planirano roditeljstvo« ima svoje podružnice i u drugim dijelovima svijeta, a posebno je utjecajno u afričkim zemljama. Prenosi i da je od suradnika »Planiranoga roditeljstva« iz Papue Nove Gvineje doznala da su u toj zemlji najveći redovi za hranu, a nakon toga kod »Planiranoga roditeljstva« budući da tamošnje žene nemaju dovoljno informacija, a pobačaj se zagovara kao jedino rješenje.

»’Planirano roditeljstvo’ vrlo je uspješno u financiranju preko nepovratnih sredstava. Koriste se svojim vezama unutar američke vlade kako bi dobili novac koji im stvarno ne bi trebao biti dodijeljen. Najnoviji je primjer toga kada su dobili velik iznos novca kao ekonomsku mjeru pomoći malim tvrtkama kako bi se mogle isplatiti plaće u trenutku ugroze gospodarstva zbog suočavanja s pandemijom koronavirusa, a koji im ne pripada«, poručila je sugovornica.

Upravo je taj slučaj izazvao brojne komentare Amerikanaca koji zagovaraju život te su isticali da kao porezni obveznici ne žele pristati »na spašavanje tako velike organizacije poput ‘Planiranoga roditeljstva’«, da taj »državni novac koji su uzeli od malih tvrtki i neprofitnih organizacija treba odmah vratiti« te da ne žele da se »dolari poreznih obveznika troše na financiranje pobačaja«. Mnogo je reakcija u tim krugovima izazvala i odluka »Planiranoga roditeljstva« da ni usred pandemije koronavirusa ne prestanu s pobačajima te im se prigovaralo da su za kulturu smrti gomilali zaštitnu opremu i zbog profita izlagali zdravstvenomu riziku žene i vlastito osoblje.