Iako su u danima oko Božića u fokusu tzv. glavne medijske struje bili već uobičajeni prizori redova u trgovačkim centrima, kupnje poklona, okićenih ulica i trgova te drugoga blještavila, diljem Hrvatske vjernici su Božić iščekivali i slavili tradicionalnim kulturno-umjetničkim manifestacijama. Nisu pritom zaboravili ni na karitativne aktivnosti. Unatoč »četvrtomu valu« pandemije, svaki kutak Hrvatske obišao je val predbožićne radosti i dobrote koja se iskazala u konkretnim djelima milosrđa i solidarnosti prema potrebitima.

ZAGREB

Premda je prošle godine zbog pandemije zagrebačka publika o blagdanu sv. Stjepana »postila« od omiljenoga »Božića u Ciboni«, tradicionalni božićni koncert vratio se u zagrebački Košarkaški centar »Dražen Petrović«. Osim mnogih glazbenih lica s »hrvatske estrade« koji su izvodili hrvatske tradicionalne božićne pjesme, duh hrvatskih božićnih napjeva na »Božiću u Ciboni« nosili su i zborovi pod dirigentskim vodstvom Zdravka Šljivca, među kojima su bili i zagrebački katedralni mješoviti zbor te zbor »Maranatha«. Među pozdravnim govorima riječi ohrabrenja okupljenima u Ciboni uputio je mons. Zlatko Koren. Istoga dana raspjevano je bilo i na zagrebačkom Zrinjevcu gdje je prvi samostalni koncert duhovne glazbe imala Vanessa Mioč. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti upriličila je i svoj već tradicionalni božićni koncert, na kojem su posjetitelji slušali izvedbe pijanistice Martine Filjak i komornoga zbor »Ivan Filipović«, koji su u svom koncertnom repertoaru spojili neke od najvećih majstora europske klasične glazbe i pučke tradicionalne božićne pjesme.

Velik broj posjetitelja iz Zagreba i njegove okolice okupile su u danima nakon Božića žive jaslice koje je i ove godine ispred potresom ranjene prvostolnice postavila zajednica »Cenacolo«, a žive su jaslice postavljene i nedaleko od crkve sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću. Predstavu »Vrijeme milosti« u osam činova osmislio je trajni đakon Ilija Nikolić. Već tradicionalnu manifestaciju, koja iz godine u godinu uveseljava mnoge obitelji i njihovu malu djecu u danima oko Božića, organizirala je zaprešićka župa sv. Petra apostola i udruga »Stepinčeva oaza mira«.

Nisu mirovale ni karitativne aktivnosti. Studenti Poslovnoga veleučilišta Zagreb organizirali su humanitarnu akciju »Božićna trampa« kojom su prikupili higijenske potrepštine i prehrambene proizvode za Caritasovu »Kuću ljubavi« i u njoj smještene trudnice i majke s novorođenčadi i malom djecom. Zagrebački je Caritas poduprlo i veleposlanstvo Republike Azerbajdžana donacijom 25 obiteljskih prehrambenih paketa. Udruga »Ozana« koja se skrbi o osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima darovala je pletene ukrasne rukave izrađene u sklopu akcije »Isprepletimo ruke« pacijentima dnevne bolnice za osobe s demencijom klinike »Sveti Ivan«.

VARAŽDIN

Varaždinski biskup Bože Radoš Badnjak je proveo s korisnicima Caritasove pučke kuhinje, gdje je zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom i gradonačelnikom Nevenom Bosiljom potrebitima najprije dijelio, a potom i zajednički blagovao topli obrok. 

SISAK

Djelatnici i volonteri Caritasa Sisačke biskupije, predvođeni koordinatoricom s. Smiljom Čirko, u sklopu svoje redovite brige za stradale u potresu obilazili su u danima uoči Božića ljude smještene u stambenim modulima i mobilnim kućama te podijelili više od 1000 božićnih paketa hrane i higijenskih potrepština. U obilasku privremenih naselja pridružio im se i sisački biskup Vlado Košić, koji je stanovnicima uputio riječi utjehe i nade. U prikupljanju darovanih namirnica sudjelovali su Caritasi iz raznih dijelova Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja, poput Mađarske, te brojne druge institucije koje je teško pobrojiti na jednom mjestu. Sisački su svećenici u danima oko Božića bili i uz ljude u bolnicama. Biskupijski povjerenik za pastoral bolesnih i starijih te kapelan sisačke bolnice Saša Jozić pohodio je u sredinom prosinca pacijente te ispovijedao i podijelio bolesnička pomazanja na svim bolničkim odjelima, uključujući i one s pacijentima oboljelima od koronavirusa. U ispovijedi mu je pomogao Ivan Faletar iz župe sv. Marije. Zapažene su bile i žive jaslice koje su pred župnom crkvom bl. Alojzija Stepinca u Budaševu u danima nakon Božića upriličili prvopričesnici.

ĐAKOVO

Na predbožićnom susretu za osobe s posebnim potrebama Đakovačko-osječke nadbiskupije u dvorani »Florentini« sudionici su mogli na poseban način osjetiti radost Božića. Zbog pandemije koronavirusa broj sudionika bio je manji nego inače, pa su se tako okupile zajednice »Vjera i svjetlo« i »Terapijska radionica sv. Josipa« iz Đakova i okolnih mjesta. Susret je započeo misom, koju je predvodio nadbiskup Đuro Hranić, a pjevanjem ju je animirala s. Natanaela Palić s redovničkim kandidatkinjama i novakinjama. Nakon mise slijedila je već uobičajena božićna predstava u kojoj su djeca sudjelovala kao glumci, počevši od Marije i Josipa, anđela i pastira pa sve do kraljeva.

OSIJEK

U Popovcu, nedaleko od Osijeka, učenici i djelatnici mjesne osnovne škole u danima došašća održali su niz tradicionalnih humanitarnih aktivnosti. Za Dječji dom »Klasje« iz Osijeka prikupljali su novčana sredstva te kupili tri dječje guralice i različite higijenske potrepštine. Kupljene artikle odnijeli su na adresu doma i predali zajedno s čestitkama koje su s posebnom ljubavlju i pažnjom izradili. Svoju su brigu iskazali i svojim sumještanima te su prehrambenim namirnicama opremili socijalnu trgovinu. Osmislili su, izradili i poslali 190 čestitaka starim i nemoćnim osobama, korisnicima Obiteljskoga doma »Novačić« u Popovcu te Doma za starije i nemoćne osobe u obližnjem Belom Manastiru. Nakon brige o sumještanima, djeci te starim i nemoćnim osobama, njihova je brižnost otputovala i izvan granica domovine. Prikupili su i novčana sredstva za »Marijine obroke«, dovoljno za prehranjivanje petnaestero djece tijekom cijele godine.

SLAVONSKI BROD

Učenici i profesori Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu i ove su godine dan uoči Badnjaka sudjelovali na večernjem misnom slavlju koje je u franjevačkoj crkvi Presvetoga Trojstva predvodio njihov ravnatelj fra Klaudio Milohanović. Nakon misnoga slavlja priredili su okupljenim vjernicima prigodni božićni program. Zbor škole pod ravnanjem Kristine Udovičić izvodio je božićne pjesme, a učenici članovi dramske skupine izveli su igrokaz »Božićni gost« pod vodstvom učiteljice Ane Ravlić. Scenarij igrokaza napisao je učenik prvoga razreda Fabijan Voćinac.

SRIJEMSKA MITROVICA

Val predbožićne radosti i darivanja prešao je i hrvatsku granicu na istoku Hrvatske. Tako su vjernici u Srijemskoj Mitrovici o blagdanu sv. Stjepana u prostorijama Hrvatskoga doma sudjelovali na božićnoj akademiji. I ondje su djeca i mladi bili protagonisti svečanosti, koje je organizirala s. Cecilija Tomkić. Mladi su izveli igrokaz nadahnut Isusovim rođenjem te šarolik repertoar božićnih pjesama na više jezika, a u svečanosti je sudjelovao i biskup Fabijan Svalina.

RIJEKA

Zahvaljujući djeci, njihovim roditeljima i djelatnicima Dječjega vrtića »Nazaret« koji vode sestre Družbe Presvetoga Srca Isusova, uspješno je protekla humanitarna akcija »Krucifiksini adventski vijenci – obitelj za obitelj«. Tijekom adventa mališani su s roditeljima izrađivali adventske vijence, a prikupljeni novac od prodaje iskorišten je za pomoć obitelji Najev, koja ima osmero djece. Od prikupljenih je sredstava kupljena perilica za rublje i hladnjak, a u znak zahvale volonteri i sudionici humanitarne akcije od obitelji Najev dobili su crtež velikoga srca okružena otiscima njihovih dlanova. U realizaciji humanitarne akcije uz djecu, roditelje i djelatnike vrtića »Nazareta«, važnu ulogu imali su i župnici riječkih župa na Donjoj Drenovi, Pehlinu, Krnjevu i Viškovu, koji su na misnim slavljima i drugim susretima vjernike poticali na kupnju Krucifiksinih adventskih vijenaca.

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić u danima došašća posjetio je riječku »Kuću utočišta«, dnevni centar za beskućnike, čiji program provodi udruga »Depaul Hrvatska«, u suradnji sa sestrama milosrdnicama.

SPLIT

Kustosice Riznice splitske katedrale Helena Lučić i Nevenka Matić u danima došašća osmislile su radionicu za umjetničko i stvaralačko izražavanje djece i mladih kroz izradu rukotvorina nadahnutih motivima Božića. Za djecu su voditeljice pripremile ploče, perlice i predloške za različite vrste ukrasa. Kroz trajanje radionice djeca su iskazala svoj umjetnički talent stvarajući šarolike dizajne ukrasa za bor u obliku anđela, kuglica, životinja, pahulja i 3D modela borića. Oduševljenje djece kulminiralo je kada su doznali da izrađene predmete mogu ponijeti svojim kućama i njima ukrasiti svoje božićno drvce.

Pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić susreo se uoči sv. Lucije s predstavnicima lokalnih udruga slijepih. Na sastanku je istaknuta važnost integracije slijepih osoba u društvo, važnost obrazovanja i zapošljavanja, a članovi udruga naglasili su koliko im znači sudjelovanje u vjerskom životu. Članovi udruga slijepih uručili su mons. Ančiću prigodni dar – taktilnu strukturu Mojsija Ivana Meštrovića i taktilni prikaz Dioklecijanove palače, Gibonnijevu zbirku pjesama »Dvije duše« na latinici i Brailleovu pismu i novčić koji je tiskala Hrvatska pošta povodom 200 godina rođenja Louisa Braillea. Zauzvrat su od mons. Ančića dobili krunice.

Angažirana je bila i splitska grkokatolička župa Krista Spasitelja koja je organizirala humanitarnu akciju za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, u suradnji s Dječjim vrtićem »Dobri« iz Splita. Djeca, polaznici vrtića, za potrebe akcije izradila su ukrase za božićno drvce za župni hram, koje su potom kupovali župljani. Prikupljena sredstva uplaćena su na račun udruge »Naša djeca« iz Solina.

DUBROVNIK

Val predbožićne dobrote dodirnuo je i krajnji jug Lijepe Naše. Potresom pogođenim stanovnicima Gline bilo je posvećeno petnaesto izdanje akcije »Podijelimo radost Božića«, u sklopu koje su sredinom prosinca na dubrovačkim Pilama prikupljani nekvarljivi prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Djeca, mladi, odrasli i starije osobe, obitelji i pojedinci, redovnice i redovnici, svećenici, skauti, vjeronaučne i župne skupine, predstavnici raznih institucija i brojni drugi donosili su svoje darove kako bi Božić učinili bar malo radosnijim onima koji su u potrebi. Donosili su ulje, brašno, kavu, šećer, tjesteninu, rižu, konzerviranu hranu, higijenske proizvode, slatkiše… Za dubrovačku djecu i mlade nadaleko se pročulo i zbog njihove glazbene čestitke malomu Isusu. »Sretan rođendan, Božiću!« uzviknulo je skladno više od stotine dubrovačke djece okupljene dan uoči Badnjaka u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Iako ih je kiša omela da ispred katedrale svojim roditeljima i prolaznicima daruju izvedbe božićnih pjesama, djeca su se pod vodstvom profesorice Marije Brčić sklonila u katedralu, gdje je njihovo pjevanje na klaviru pratila profesorica Luce Ćatić.