Glas Koncila br. 3/2019.

INTERVJU: ORESTE PESARE
APOSTOLAT NA MREŽI
PRILIKA
Suočavanje Hrvatske sa svojom savješću aktualno i u novoj godini
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DUBROVNIK
Zadušnica za žrtve tragedije u hidroelektrani
LJUBLJANA
Zlatni jubilej mise na hrvatskom
SLAVONSKI BROD
Mlade obitelji koje ostaju nade su budućnosti
PUT U SLOBODU
MLADI MLADIMA
NJEMAČKA
NIKŠA BUDROVIĆ
SPLIT – VISOKA

Fotografija iz dvorane »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu, koju su ispunili vjeroučiteljice i vjeroučitelji okupljeni na Katehetskoj zimskoj školi, poziva na čitanje novoga broja Glasa Koncila, 3. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 20. siječnja. Tema katoličke škole bila je »Vjera – znanje – iskustvo. O vrednovanju nemjerljivog«, a odnosila se je na novine koje će katoličkome vjeronauku donijeti promjene u odgojno-obrazovnom sustavu i kurikulna reforma. »Kakva bi to ‘Škola za život’ bila bez Života pisanoga velikim slovom, koji nam je ponuđen u betlehemskom djetetu? Stoga, ako još uvijek postoji nerazumijevanje prema vjeronauku u školi kao predmetu, koji ima svoju znanstvenu, ali i životnu epistemologiju, nema nam druge nego ne više braniti vjeronauk, nego zagrliti sumnju kao sestru i pozvati je na trajni dijalog«, kazao je Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju nadbiskup Đuro Hranić na otvaranju Katehetske zimske škole, osvrćući se na poznatu krilaticu pod kojom se promovira reforma.

Navodi nekih medija prema kojima sve prisutnijom praksom postaju sudske presude protiv medijskih djelatnika i kuća, s razmjerno visokim kaznama, povod su uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću za promišljanje u redovitome komentaru. Analizirajući prema njemu prilično bolesno stanje u hrvatskom medijskom prostoru, u kojemu ima mnogo ocrnjivanja i »deranja kože« pripadnicima suprotne ideološke ili interesne skupine, uz istovremenu blagonaklonost prema »svojima«, Miklenić između ostaloga kaže: »Pravedne sudske presude – i medijskim djelatnicima – trebale bi imati i društveno-odgojnu ulogu. Umjesto promjena zakonskih odredaba koje omogućuju podizanje optužaba protiv medija koji namjerno ocrnjuju neistomišljenike, trebalo bi na presudama učiti i tako liječiti tumore u medijskom prostoru.«

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj objavljenima u novome broju Glasa Koncila ističe se onaj iz Dubrovnika, sa zadušnice za žrtve tragedije u hidroelektrani u Platu, kao i onaj s proslave 50. obljetnice slavljenja mise na hrvatskom jeziku u Ljubljani. Tu je i izvještaj s proslave svetkovine Gospe od Brze Pomoći u Slavonskome Brodu koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a koji nosi znakoviti naslov »Mlade obitelji koje ostaju nada su hrvatske budućnosti«.

O bl. Margareti Bays, švicarskoj Bogu posvećenoj laikinji i mističarki koja će uskoro biti proglašena svetom, govori jedan od izvještaja iz života Crkve u svijetu. Na istim se stranicama može saznati o prvom vatikanskom športskom društvu kao i o sporazumu koji je Sveta Stolica sklopila s Talijanskim olimpijskim odborom. Hoće li se vatikanski športaši, uglavnom zaposlenici u vatikanskim službama i ustanovama naći na većim natjecanjima, postavlja se pitanje.

Oreste Pesare, direktor Međunarodne službe katoličke karizmatske obnove u Vatikanu, gost je u redovitome intervju u novome broju Glasa Koncila. »Karizmatska obnova postoji da bi bila milost za cijelu Katoličku Crkvu. U suprotnom nema razloga postojati. Ne želimo graditi drugačiju Crkvu; dosta je bilo toga, previše je povijesnih dijeljenja. Sada Duh pokušava graditi u suprotnom smjeru. Ne prema podjelama, nego prema jedinstvu u različitosti«, kaže između ostaloga sugovornik.

Redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila upoznat će čitatelja sa župnom zajednicom Presvetoga Srca Isusova na Visokoj u Splitu, koji je novinar Glasa Koncila, kao što svjedoči naslov, očito doživio kao »bazu u koju se čovjek nakon lutanja uvijek može vratiti«.

Svakodnevno je čovjek prisiljen donositi odluke. Pa i bježati od odluka je neka odluka. Pitanjem odluka i pitanjem duhovnosti – Bogom kao temeljnom opcijom – koja bi trebala biti unutarnji pokretač svih odluka bave se mladi suradnici Glasa Koncila u rubrici »Mladi mladima«.

Na 40 stranica Glas Koncila donosi niz zanimljivih i pobudnih priloga. »Zašto proces integracije islama u Njemačkoj ide tako teško?«, pitanje je koje se tiče budućnosti čitave Europe a na koje u opsežnijem prilogu odgovor nastoji dati dr. fra Luka Marković.

Vladimir Balgač, hrvatski branitelj koji danas živi u Selištu kraj Kutinske Slatine te radi s mladima kao nogometni trener, u rubrici »Put u Slobodu« progovara o svom osobnom usponu »od noćnih mora do osobnoga rasta«, kako kaže naslov priloga. Dakako, sugovornik govori i o vrednotama koje su mu na tom putu davale snagu: vjera, obitelj, ljubav…

»Zašto radosnu vijest ne donijeti na nov način?«, naslovno je pitanje još jednoga u nizu zanimljivih priloga u novome broju. Ovaj govori o apostolatu u virtualnome svijetu, točnije o YouTube projektu »Pod smokvom«. Svakodnevno pod tim virtualnim stablom nadahnuće i utjehu pronađe oko tri tisuće posjetitelja. U prilogu progovaraju idejni začetnik inicijative svećenik i redovnik pavlin o. Mate Kolak te jedan od svećenika »youtubera« vlč. Boris Jozić.

Prilog »Prilika«, koji od početka ove godine izlazi na četiri unutarnje stranice Glasa Koncila, u novome broju donosi dvije teme. »Treba li film ismijavati hrvatsku tugu?«, naslovno je pitanje priloga Jeronima Bana o filmu »Koja je ovo država« redatelja Vinka Brešana. A na pitanje što je, osim veličanstvenog nogometa, donijela 2018. godina, odgovara rubrika »Politika« i njezin autor dr. Ivo Lovrić, uz naslovnu napomenu da je »suočavanje Hrvatske sa svojom savješću aktualno i u novoj godini«.