GLAS KONCILA UZ PREDSTAVLJANJE KNJIGE »ZLATNA KRALJICA« POZIVA NA TRIBINU »Kako pristupiti svjedočanstvima o hrvatskim marijanskim ukazanjima u novije doba«

U ponedjeljak 22. svibnja u 18.30 sati u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu (Kaptol 29) Glas Koncila organizira predstavljanje knjige »Zlatna Kraljica: Ukazanja Majke Božje u Roženici« autora dr. Josipa Mužića. Uz predstavljanje održat će se i tribina »Kako pristupiti svjedočanstvima o hrvatskim marijanskim ukazanjima u novije doba« na kojoj govore proučavatelji fenomena možebitnih ukazanja Majke Božje u godinama nakon Drugoga svjetskoga rata.

U knjizi »Zlatna kraljica« dvostruki doktor znanosti, splitski svećenik i profesor Josip Mužić teološkim je propitivanjem pristupio zbivanjima u Roženici, to jest fenomenu svjedočanstava o poratnim marijanskim ukazanjima, na području župe Pokupsko, pedesetih godina 20. stoljeća. Smjestio je ta događanja u širi kontekst marijanskih gibanja u hrvatskoj povijesti.

Ne može se odbaciti ni teza, kako navodi u »Zlatnoj Kraljici«, da su i fenomeni ukazanja dio uzastopnoga slijeda izvanrednih zahvata Majke Božje kojima i inače obiluje burna povijest hrvatskoga naroda i koji su – naposljetku – pomogli da Hrvati opstanu kao narod u svojoj domovini na povijesnoj vjetrometini.

Knjiga »Zlatna Kraljica«, objavljena u nakladi Glasa Koncila, bavi se svjedočanstvima troje djece iz obitelji Markuz iz Roženice da im se u lipnju 1951. godine nedaleko od njihova obiteljskoga doma ukazala Majka Božja.

»Zbivanja o kojima sam pisao toliko su potresna da su i mene osobno potaknula na pitanje koliko sam spreman zauzeti se za vjeru danas, posvjedočiti Krista… Vrijeme o kojem pišem u knjizi bilo je doba jakih svjedoka vjere koji su znali oduprijeti se bezbožnim progonima vjere. Nisam siguran kako bi se današnji naraštaji tomu odupirali – ali na nama je da radimo na obnovi vjere«, poručio je autor dr. Josip  Mužić 
»Načelno smatram mogućim ukazanja Gospe i to je ono što dopušta i Crkva i znam da Crkva nikoga ne obvezuje vjerovati u ukazanja, pa se tako ni ja osobno nisam osjećao obveznim povjerovati u njih. Ali, svemu sam pristupio bez ikakvih predrasuda, nastojeći istražiti što se u Roženici zaista dogodilo i koju poruku to šalje ljudima«, pojasnio je u razgovoru za Glas Koncila.

Djeca su svjedočila da su im se ukazanja u Roženici dogodila 25. lipnja 1951., na isti dan kada će za točno tri desetljeća započeti međugorska, pa neki s pravom smatraju Roženicu »zorom« Međugorja. S druge strane tri vidjeoca iz Roženice bila su u istoj dobi kao i vidjeoci u Fatimi.