HUMANITARNE I KARITATIVNE AKTIVNOSTI ZAGREBAČKIH STUDENATA NA PUTU DO BOŽIĆA »Iako naši džepovi nisu veliki, srce barem jest«

Snimio: M. Erceg | Na zagrebačkom KBF-u održane su tri humanitarne radionice

Da se vrijeme došašća ne smije pretvoriti u začarani krug kupnje što skupljih darova, tumaranja po velikim prodajnim centrima i obilaska štandova s hranom i pićem, ove su godine posebno pokazali zagrebački studenti. Već od Prve nedjelje došašća organizirali su brojne humanitarne i karitativne aktivnosti u kojima su se u duhu radosti iščekivanja Božića skrbili o materijalno i duhovno najugroženijim obiteljima i ljudima u hrvatskom društvu.

Kao kršćani pružamo ruku potrebitima

Na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu studentski zbor organizirao je likovne radionice u sklopu kojih su izrađivani razni božićni ukrasi, čestitke i nakit, a njihovom prodajom prikupljana su sredstva za Caritasovu kuću za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Emaus« iz Zagreba.

Božićni sajam već 12. godinu okuplja profesore i studente s borongajskog Kampusa u humanitarnom djelovanju

»Osobno me privlači spoj humanitarnih akcija i volontiranja, a kao studentski zbor ove smo godine promišljali o tome kako ojačati volonterski duh na našem fakultetu. Sjetila sam se da je s. Hela Jurnečka držala likovne radionice na kojima smo izrađivali ukrase koje smo nosili doma. To sam povezala s vlastitim iskustvom volontiranja u domu ‘Emaus’ u srednjoškolskim danima te se tako rodila zamisao ovogodišnje humanitarne likovne radionice«, kazala je za Glas Koncila o idejnim početcima akcije Patricija Ivičić, predsjednica studentskoga zbora KBF-a i studentica prve godine diplomskoga studija teološko-religijskih znanosti. U sklopu humanitarne akcije održane su likovne radionice 29. studenoga te 5. i 13. prosinca, a izrađeni predmeti prodavali su se u međuvremenu na KBF-u i ispred zagrebačke prvostolnice.

»Naš je cilj potaknuti studente i druge ljude da se u vrijeme darivanja uključe u humanitarnu akciju i da pomognu drugima. Toliko je ljudi koji su u potrebi. Kao kršćani mi smo ovdje da pružimo ruku tim ljudima«, rekla je studentica Ivičić.

»Naše je poslanje pomaganje drugima. Kroz to poslanje možemo promatrati i naše radionice. Svoje vrijeme odvajamo da bismo kroz materijalnu pomoć drugima donirali ono što im je potrebno«, kazala je Mirjam Barada, studentica četvrte godine filozofsko-teološkoga studija na KBF-u, kojoj je ovogodišnja humanitarna akcija bila prvi neposredni susret s domom »Emaus«. »Trudimo se da svaki predmet koji izradimo bude personaliziran, pa uz njega, ovisno o njegovu motivu, stavljamo i prikladnu biblijsku poruku«, dodala je studentica Barada. Božićna humanitarna akcija studenata KBF-a svečano je zaključena 18. prosinca kulturno-umjetničkom večeri u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta na kojoj su kao posebni gosti bila djeca iz doma »Emaus«.

Motivirani duhom kršćanske solidarnosti bili su i studenti koji su se u danima došašća na misama zornicama okupljali u kinu »Forum« u Studentskom domu Stjepana Radića u zajedništvu sa salezijancem i studentskim kapelanom Damirom Stojićem. Svaka je srijeda bila »solidarna srijeda« te su studenti davali novčane priloge koji su darovani materijalno ugroženim ljudima.

I društvene mreže usijale se dobrotom

U mnoštvu adventskih humanitarnih akcija istaknuli su se i studenti Hrvatskih studija. Udruga studenata komunikologije i novinarstva »Komuna« ove je godine organizirala svoj dvanaesti humanitarni božićni sajam koji se u prostorima ispred knjižnice Hrvatskih studija održavao između 16. i 19. prosinca. Već treću godinu zaredom popularni sajam održavao se pod nazivom »Kolokviraj ljubav«, a osim studenata Hrvatskih studija privlači i studente Edukacijsko-rehabilitacijskoga i Prometnoga fakulteta te studente poslovne ekonomije, koji također dijele Znanstveno-učilišni kampus Borongaj. Na jednom od najdražih »kolokvija« studentima s Kampusa i ove se godine prodavalo kuhano vino, kolači i slana peciva te čestitke i božićni ukrasi. Organiziran je »buvljak« na kojem je prodavana odjeća, a studenti su čitavo događanje pratili svojim pjevanjem. U sklopu sajma organizirane su i druge aktivnosti, poput božićnoga kviza, za čiju se organizaciju pobrinula udruga kroatologa »Cassius«. Sva prikupljena sredstva darovana su studentici koja živi u Stambenoj zajednici Dječjeg doma Zagreb.

»Ideja je sajma ‘Kolokviraj ljubav’ da mi studenti, s obzirom na svoje male budžete, ipak odvojimo nešto od sebe što na kraju u ukupnom zbroju može značiti mnogo nekomu tko je u potrebi. Iako naši džepovi nisu veliki, srce barem jest. To je ono što želimo potaknuti humanitarnom akcijom«, kazala je Dora Decorti, predsjednica »Komune«.

Na sajam »Kolokviraj ljubav« naslonila se i akcija studentskih zborova četiriju fakulteta s kampusa Borongaj koji su se udružili kako bi figurativno i doslovno Božić učinili toplijim materijalno najugroženijim članovima našega društva. Rabeći englesku riječ »share« (hrv. dijeliti) koja je popularizirana na društvenim mrežama, studentski su zborovi akciju nazvali »Šerajmotoplinu«. Na svakom su fakultetu bile postavljene kutije u koje su studenti donirali odjeću za zagrebačke beskućnike, a dvotjedna je akcija započela 5. prosinca.

Još jedna tradicionalna predbožićna studentska humanitarna akcija održana je na zagrebačkom Pravnom fakultetu. Studentska udruga »Pravnik« upriličila je sedmu po redu humanitarnu akciju »Pravnikovo srce« u sklopu koje se darovalo ne samo ljude u nevolji, nego i napuštene životinje. Surađujući s udrugom »Zagrebački humanitarci« i »Noina arka«, od 9. do 13. prosinca studenti su prikupljali različitu nekvarljivu hranu, poput čokolade, paštete, hrane iz konzerve, kave, šećera i brašna te higijenske potrepštine, kao što su prašak za rublje, omekšivači, gelovi za tuširanje, toaletni papiri, maramice, paste i četkice za zube… Za »Noinu arku« prikupljane su deke, posteljine, ručnici, plastični krevetići, ogrlice i vodilice te hrana i poslastice za pse i mačke. »Akcijom smo htjeli istaknuti studentima da i njihov najmanji doprinos drugima može značiti jako puno u ovo blagdansko vrijeme. Trudili smo se privući ne samo studente, nego i odrasle, a javnost smo najviše informirali koristeći se društvenim mrežama, ponajviše Facebookom. Akcija je održana u vrijeme dok su se još održavali kolokviji, što nam je ipak išlo u prilog jer se studenti još nisu razbježali svojim domovima«, rekla je za Glas Koncila Filipa Kovač, potpredsjednica udruge »Pravnik« i organizatorica ovogodišnjega »Pravnikova srca«.

Filmska projekcija za djecu u Brezovici

»Ekonomska klinika«, udruga studenata sa zagrebačkoga Ekonomskoga fakulteta, u tijeku akademske godine priređuje događanja pod nazivom »Kino na EFZG« u kojima u Kongresnoj dvorani upriličuju projekcije filmova koji su povezani s tematikom koja se ondje izučava na obaveznim i izbornim kolegijima. U duhu Božića 12. prosinca organizirali su posebno humanitarno izdanje »Kina na EFZG-u«. Studenti su na filmsku projekciju donosili darove i potrepštine koje su nužne za djecu i mlade s posebnim potrebama i bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji žive u domu u Brezovici. Davali su i novčane priloge, kako izravno tako i kupnjom kuhanoga vina.

Veliko srce pokazali su i studenti koji su 11. prosinca u Studentskom centru na Savskoj cesti darivali krv. Akciju je uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu organizirao sveučilišni športski savez »UniSport ZG« i odbor za studentsku zdravstvenu zaštitu koji provodi projekt »Zdravo sveučilište«.