ISPREPLEĆU SE DVA RAZLIČITA SVIJETA Pustolovina u Badnjoj noći

Kapa
»Kapa« (Kapa); obiteljski film; redatelj: Slobodan Maksimović; glume: Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Frano Mašković

»KinoKino« – Filmski festival za djecu donio je sedam igranih dugometražnih filmova, a nagrađena su oba u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji. Uvjerljivo je pobijedio izvrstan film »Ljeto kada sam naučila letjeti« jer su ga i stručni žiri odraslih i dječji žiri proglasili najboljim. Publika je svoju nagradu dala slovenskomu filmu »Kapa«, koji je oduševio male gledatelje na otvaranju festivala. U studenom dolazi u hrvatska kina. U njemu igra naš glumac Frano Mašković. Prikazan je sinkroniziran na hrvatski jezik, što je najmlađima olakšalo praćenje, ali bilo bi bolje da je ostao izvorni jezik s titlovima. Sinkronizacije igranih filmova nisu uspješne.

Valja naglasiti da dobrih filmova za djecu i mlade nema puno pa su organizatori odlučili da će od iduće godine »KinoKino« postati cjelogodišnji program. Skorašnji Zagrebački filmski festival imat će dva slična programa, jedan za osnovnoškolce i drugi za srednjoškolce.

»Kapa« je topao, bajkovit film, lijepo snimljen i režiran, koji govori o teškim životnim situacijama, ali pojednostavnjeno i primjereno djeci. Radnju smješta u Badnju noć. Najbolji je Gaj Črnič koji uvjerljivo i dirljivo tumači glavni lik, dječaka Erika s nadimkom Kapa, tiho prenoseći emocije. On je u domu za nezbrinutu djecu, gdje podnosi maltretiranje vršnjaka. Za Božić želi ići roditeljima, ali dobiva odlazak u bogatu obitelj s razmaženom kćerkom Lučkom (Podreberšek). Ta dva različita svijeta isprepliću se u potrazi za Djedom Božićnjakom, u nenadanoj pustolovini u kojoj će spoznati i naučiti životne lekcije, ali se i promijeniti…