IZ PERA TALIJANSKO-POLJSKE KNJIŽEVNICE Misterij euharistije opisan na djeci razumljivu jeziku

Foto: Wikimedia Commons

U povijesti ne nedostaje primjera vjernika koji su posumnjali u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji. Ali isto tako nije nedostajalo ni fenomena i čuda po kojima je Bog »intervenirao« u ljudskoj svakidašnjici ne bi li potvrdio svoju stvarnu prisutnost u euharistiji i osnažio njezino štovanje. No kako taj misterij približiti djeci, njihovim jezikom, i kojim se primjerima pritom poslužiti?

U povijesti ne nedostaje primjera vjernika koji su posumnjali u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji. Ali isto tako nije nedostajalo ni fenomena i čuda po kojima je Bog »intervenirao« u ljudskoj svakidašnjici ne bi li potvrdio svoju stvarnu prisutnost u euharistiji i osnažio njezino štovanje

Pitanje je zaokupilo talijansko-poljsku književnicu Agnieszku Zawiszu, a odgovore do kojih je došla – nadahnuta zbivanjima povezanim sa štovanjem euharistije u 13. stoljeću – objavila je 2014. godine u knjizi »Posebno sjeme«, koju je predstavio i projekt »Obitelj i mediji«. Protagonisti njezine knjige su sv. Julijana iz Liegea, znamenita svetica koja ima velike zasluge za uvođenje svetkovine Tijelova i općenito za štovanje euharistije, te suvremenik glasovite belgijske redovnice njemački svećenik Peter kojemu je u rukama za vrijeme mise u talijanskom gradiću Bolseni posvećena hostija prokrvarila. Autorica u knjizi, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«, u svojem objašnjenju zašto je Krist doista prisutan u hostiji ne poseže za nekim racionalnim odgovorima koji su pojednostavnjeni do razine da budu razumljivi i djeci. Naprotiv. »Ona ide do razine nutrine, do osobnoga stajališta i daje odgovore na pitanja kako razgovarati s Bogom, jesmo li skeptični i puni predrasuda ili smo ponizni«, navode iz »Obitelji i medija« te zaključuju: »Knjiga je nezaobilazna jer govori o Božjem odgovoru koji dolazi iz poniznosti i čistoće srca kojim mu se obraćamo. Zato i način na koji su životne priče sv. Julijane i o. Petera predstavljene u knjizi ne treba biti zanimljiv samo djeci, nego i njihovim roditeljima i odraslima«.

Euharistijsko čudo u Bolseni dogodilo se 1263. godine. Nakon što je iz posvećene hostije potekla krv svećenik Peter pohitao je o svemu izvijestiti papu Urbana IV. koji se nalazio u obližnjem gradiću Orvietu. Papa je naredio da se hostija i laneno platno po kojem je iz nje potekla krv donese u Orvieto. Laneni tjelesnik i danas se može vidjeti u katedrali u tom talijanskom gradu.