IZVOR VLAKANA Dobrobiti šumske jagode

Foto: Shutterstock | Šumska jagoda

Jagoda (lat. Fragaria) zbog velikoga sadržaja hranjivih tvari poput vitamina C, minerala, fenolnih spojeva i raznih hranjivih sastojaka smatra se voćem visoke nutritivne i ljekovite vrijednosti. Posebno je ljekovita šumska jagoda (lat. Fragaria vesca). Konzumiranje jagode pomaže kod brojnih bolesti, a posebno se ističu upale zglobova. U preporukama o prehrani oboljelih od reumatoidnoga artritisa, gihta i drugih upalnih bolesti zglobova i službena medicina ističe važnost konzumiranja jagoda zbog sadržaja fitonutrijenata, posebno antocijana i elagitanina koji djeluju protuupalno. Plod jagode vrijedan je izvor vlakana koja imaju pozitivnu ulogu u probavi. Osim ploda mogu se upotrebljavati i ostali dijelovi biljke npr. lišće (od šumske jagode). Čaj od listova sadrži tanine i ostale važne spojeve koji pomažu kod probavnih tegoba i smetnji poput nadraženoga želudca, nadimanja i grčeva. Nadalje, prisutnost kofeinske kiseline u čaju od lista jagode ima prirodna diuretska svojstva, što ga čini učinkovitim za čišćenje bubrega i uklanjanje toksina, kao i za sniženje krvnoga tlaka.

  • Jagode sadrže visoku količinu fitosterola (skupina biološki aktivnih steroidnih alkohola biljnoga podrijetla) koji djeluju na snižavanje razine kolesterola u krvi i time smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
  • Plod i list jagode (šumske) sadrže spojeve koji imaju vazodilatacijska svojstva (proširuju krvne žile), što utječe na razinu krvnoga tlaka te pridonosi opuštanju stijenke krvnih žila, što pridonosi boljemu protoku krvi.
  • Budući da sadrži magnezij, kalij, kalcij i fosfor, čaj od lišća šumske jagode pomoći će u održavanju čvrstoće kostiju te umanjiti ili olakšati problem s osteoporozom.
  • Jagoda može izazvati alergijsku reakciju, posebno u djece, pa se ne preporučuje njezino uvrštenje u prehranu do navršene druge godine.
  • U spisima o liječenju na prirodan način Sebastiana Kneippa među ostalim piše: »Jagode se daju osobito rekonvalescentima koji osjećaju veliku slabost i nemoć; kod pijeska i kamenaca preporučuje se kroz čitavo vrijeme dok traju jagode dnevno uzimanje jednakih obroka jagoda.«