KAD PRŽI I PEČE Gel aloje vere za rast i obnovu kože

Foto: Shutterstock | Aloja vera

Aloja vera (lat. Aloe Barbadensis Miller) najčešće se upotrebljava protiv sunčanih opeklina, manjih rana i drugih problema s kožom. Aloja vera sadrži aktivne sastojke koji mogu umanjiti bol i upalu te potiču rast i obnavljanje kože. Također je učinkovita kao hidratantno sredstvo jer prodire do najdubljega dermalnoga sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta osam puta brže nego uobičajeno te na taj način ubrzava zacjeljivanje rana. Tradicionalna medicina preporučuje gel vrste Aloe Barbadensis u zacjeljivanju opeklina nastalih pretjeranim izlaganjem Sunčevim zrakama, a dokazano je da gel aloje vere posjeduje velik potencijal u liječenju opeklina prvoga i drugoga stupnja. Pripravci aloje vere učinkoviti su kod akni, svrbeža, alergije, osipa i općenito kod kožnih oboljenja. Najvažniji sastojak aloje vere je aloin koji ima vrlo snažan učinak na kontrakciju crijevnih mišića i djeluje kao snažan laksativ (protiv zatvora stolice).

  • Dokazano je da je ispiranje usta stopostotnim čistim sokom aloje vere jednako učinkovito u smanjenju zubnoga plaka kao i ispiranje tekućinama koje sadrže klorheksidine.
  • Gel od aloje vere pokazao je učinkovitost i u slučajevima kroničnoga gingivitisa (upala i krvarenje desni).
  • Gel od svježe ubranoga lista aloje smanjuje bol jer sadrži antrakinon, organsku tvar koja djeluje protuupalno.
  • U malim koncentracijama antrakinoni u aloji veri imaju antimikrobna i antivirusna svojstva, no u većim koncentracijama imaju jaka purgativna svojstva te djeluju toksično.
  • Uzimanje aloje vere kao tekućine ili u kapsulama u nekih ljudi može izazvati nuspojave u obliku proljeva, mučnine, osipa kože ili bolova u želudcu.
  • Listovi aloje vere ispunjeni su prozirnim gelom koji u sebi sadrži 98 posto vode te 2 posto više od 200 aktivnih i potencijalno ljekovitih tvari.