KADA FRANJO PUTUJE… S Papom za bolji svijet i život

Na putu
»Na putu« (In viaggio); dokumentarni film; redatelj: Gianfranco Rosi; sudjeluje: papa Franjo

Jedna od nagrada koja se dodjeljuje na ZagrebDoxu, Međunarodnom festivalu dokumentarnoga filma, jest »Počasni pečat« autorima koji su kvalitetnim radovima već niz godina zadužili europsku i svjetsku dokumentaristiku. Dodjeljuje ju osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, po svojem izboru. Ove je godine to talijanski redatelj, scenarist i snimatelj Gianfranco Rosi, čiji je film »Na putu« prikazan u programu Majstori doxa.

Gianfranco Rosi dosad je osvojio tridesetak nagrada, među kojima su »Zlatni lav«, »Zlatni medvjed«, nagrada Europske filmske akademije, »Veliki pečat« na ZagrebDoxu, nominacija za Oscara. U svim filmovima pokazuje veliku humanost prema čovjeku u problemima. Time je zadobio povjerenje i Vatikana.

U filmu »Na putu« (2022.) prati kronološki putovanja pape Franje u njegovih devet godina pontifikata. Našao je poveznicu sa svojim filmovima »Gori more« i Papinim prvim putom na Lampedusu, te »Nokturno« o posljedicama rata u Iraku i Papinu putovanju na Bliski istok. Rosi uzima isječke iz svojih filmova, arhivske stare snimke, nekoliko svojih novih snimaka te od Vatikana snimke svih Papinih putovanja. Odabirom stvara zanimljiv filmski jezik. Kadrovima pape Franje u zrakoplovu počinje i završava film.

Papa Franjo je prikazan kao čovjek koji iskreno prilazi najosjetljivijim skupinama ljudi, spreman je na ispriku, svojim riječima i postupcima donosi usklađen glas razuma i srca te se zalaže za nadu u bolji život i svijet. Univerzalnim porukama spaja sve. Time je putokaz svim ljudima svijeta, a vole ga i oni koji nisu vjernici.