KAKO BEZ MOBITELA PROVESTI LJETNI ODMOR »Namirnice« za digitalnu dijetu

Foto: Shutterstock

Statistike koje opisuju svakodnevnu uporabu pametnih telefona i drugih suvremenih tehnologija zaista su »nemilosrdne«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«, napominjući da tehnologija doista postaje produženje ljudskoga tijela i duha.

»Kada poslovne i druge obveze nisu toliko intenzivne, lakše je ograničiti uporabu tehnologije. Primjerice, petkom navečer mogu se isključiti obavijesti s društvenih mreža i elektronička pošta. Te aplikacije mogu pričekati ponedjeljak«, potiču iz »Obitelji i medija«

Ostaviti suvremenoga čovjeka bez mobitela ili računala, posebno onoga koji pripada tzv. milenijalnoj generaciji, znači prirediti mu svojevrsni šok i izazvati paniku.

Projekt »Obitelj i mediji« stoga predlaže nekoliko namirnica za »digitalnu dijetu« koje vrijedi isprobati, makar tijekom ljetnih dana. Prvi je korak jednostavan – treba unaprijed odrediti dan u tjednu ili vikend bez mobitela. »Kada poslovne i druge obveze nisu toliko intenzivne, lakše je ograničiti uporabu tehnologije. Primjerice, petkom navečer mogu se isključiti obavijesti s društvenih mreža i elektronička pošta. Te aplikacije mogu pričekati ponedjeljak«, dodaju iz »Obitelji i medija«. Jedan od razloga zašto se mobiteli neprestano upotrebljavaju upravo je fotografiranje. Ne treba se baš svaki trenutak zabilježiti fotografijom, a projekt »Obitelj i mediji« potiče da se, tko je u mogućnosti, bolje poigra s pravim fotoaparatom. »Nekoć se fotografiralo samo u posebnim prigodama, na odmoru, tijekom vikenda… Trebali bismo pronaći stare polaroide ako se želimo fotografirati«, napominju. Šport, šetnja i čitanje svakako su bolje opcije za razonodu nego konzumacija digitalnih sadržaja, pa su i te aktivnosti među najjednostavnijim namirnicama za »digitalnu dijetu«. I, najzad, mobitelima zasigurno nije mjesto za stolom tijekom objeda. »Pedesetih su novine bile glavni protivnik srdačnosti za obiteljskim stolom. Zatim je to postala televizija. Nije potrebno objašnjavati zašto je mobitel danas glavni takav protivnik. Mobitel dovodi u pitanje i odgoj i pravila dobroga ponašanja«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«.

Prosječni korisnik provede više od 175 minuta dnevno na društvenim mrežama. Prije deset godina ta je brojka bila gotovo upola manja – 90 minuta. Djeca u razvijenim zemljama provode više od šest sati dnevno uz mobitele i ostalu tehnologiju. Uvidjevši štetne posljedice konzumacije digitalnih sadržaja, 75 posto američkih obitelji koje su sudjelovale u istraživanju agencije »OnePoll« reklo je da će nakon »lockdowna« razmisliti o nekom obliku »digitalne detoksikacije«.