KAKO SE BL. STEPINAC ŠTUJE I U JUŽNOJ AMERICI Argentinci pisali o bl. Stepincu

Zanimljiv natječaj održan je potkraj prošle godine u Argentini. Za tekst na španjolskom jeziku o hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu podijeljene su tri nagrade od po 200 dolara. Natječaj je organizirala akademska književnica Carmen Verlichak (Vrljičak).

»Prvi je cilj bio proširiti znanje o životu i djelu kardinala Stepinca među govornicima španjolskoga jezika te potaknuti ljude da čitaju i pišu pa da se malo odmaknu od audio-vizualnih medija. Velik je uspjeh da su oni koji su sudjelovali bili Argentinci, što je bio i cilj«, kazala je Verlichak.

Dobitnici triju nagrada su Socorro Gonzalez Guerrico, Ines Paura Soljan i Daniel Horacio Artola. Samo Ines Paura Soljan ima hrvatske korijene, a preostali su autori Argentinci. U knjizi priča prikupljenih na natječaju nalazi se i svjedočanstvo 18-godišnje Bernarde Roce Espain koja je 2018. u Zagrebu vidjela koliko hrvatski vjernici štuju Stepinca. Otad je i njoj blizak. »Hvala što si vratio nadu ljudima koji su se smatrali poraženima, hvala što si uvijek ostao s njima«, napisala je.

Drugi autori pisali su o Stepincu kao stijeni koja brani ljudska prava i dostojanstvo od napada totalitarizama. Jedan se čak prisjetio kako se u Buenos Airesu među mladim katolicima pedesetih i šezdesetih pratila kardinalova sudbina, a recitiralo se nešto poput: »Slijedimo primjer Stepinca jer naše društvo nije škola za kukavice.«

Na dodjeli nagrada o. Domingo Krpan okupljenima je ilustrirao više aspekata Stepinčeva života. (CVV)