MARIJA BISTRICA Samoborska narodna nošnja za kip Majke Božje Bistričke

Kip Majke Božje Bistričke odsad će biti urešen i samoborskom narodnom nošnjom koju su izradile članice Društva sv. Izidora Seljaka

Nakon lepoglavske, svilene i još više desetaka drugih svečanih haljina čudotvorni kip Majke Božje Bistričke odsad će biti urešen i samoborskom narodnom nošnjom koju su izradile članice Društva sv. Izidora seljaka, koje djeluje pri udruzi »Ekosspiritus« iz Samobora, prema zamisli vjeroučitelja Radovana Librića. Naime, uoči ovogodišnjega hodočašća vjernika samoborskoga kraja na proštenje Božjega Lica u hrvatsko nacionalno svetište darovana je kompletna svečana narodna nošnja drevne samoborske župe sv. Anastazije, tzv. »debelo rubje«, izrađeno od domaćega samoborskoga lana, te je čudotvorni kip Majke Božje Bistričke obučen u nošnju u ponedjeljak 1. kolovoza.

Samoborke svake godine u istom takvom rubju, svečanim nošnjama, koje se u obiteljima čuvaju iz generacije u generaciju, dolaze pred čudotvorni kip Majke Božje Bistričke koji datira s kraja 15. stoljeća, a koji pripada nizu crnih Madona. Za novu haljinu za Mariju Bistricu nabavljena je jedna narodna nošnja, stara oko 90 godina, bogatoga prebora i pisanja, krasan rad nekadašnjih samoborskih tkalaca, a ostale su dijelove izradile članice Društva. Stanka Hržić naheklala je špice i domaće čipke, Vlasta Hržić i Zlata Fabekovec splele su samoborski kraluš, a sve je u cjelinu spojila tajnica Društva Lidija Momić. Ostale članice molitveno su pratile taj projekt, a poticala ih je i organizacijski vodila predsjednica Društva Branka Toth. Projekt je podupro i Grad Samobor.

Društvo sv. Izidora seljaka počelo je pripremati knjigu o samoborskom hodočašću u Mariju Bistricu, a u dogovoru sa samoborskim župnicima želi zaštititi bistričku zahvalnu procesiju 5. kolovoza kroz Samobor koja se neprekinuto održava 300-tinjak godina kao nematerijalna baština Hrvatske. (RL)