KAKO SOCIJALNI NAUK CRKVE NADAHNJUJE MLADE NA DRUŠTVENO DJELOVANJE? Angažman laika u izgradnji boljega društva

Forum plus mladih katolika Hrvatske za društvenu uključenost - Rijeka 2016.
»’Forum plus Inkubator’ stavlja prvotno naglasak na upoznavanje samoga sebe, svojih talenata koji su nam dani od Boga, a socijalni nauk Crkve pomaže mladima prepoznati potrebe u društvu«, kaže Josipa Brcanija.

Volonterski projekt mladih »72 sata bez kompromisa«, prosvjed mladih »Nepomireni«, udruge »Svjetski savez mladih Hrvatska«, »Talent4You«, »Studenti za život Hrvatska«, »Studentski financijski klub Split«, Studenata farmacije Split, »Docat Hrvatska« – tek su neki od programa, inicijativa i udruga koje su nastale na poticaj ili uz pomoć konferencija »Foruma plus« aktivnih hrvatskih mladih katolika pokrenutih prije sedam godina u Splitu, koje je do sada prošlo više od petsto mladih.

Plodova je mnogo svih ovih godina, a i sama je konferencija prerasla u krovnu udrugu »Forum plus međunarodni institut« s nacionalnom udrugom te lokalnim podružnicama u devet hrvatskih gradova – Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu, Puli, Slavonskom Brodu i Varaždinu. Kako je »Forum plus« postao »plodno tlo« za društveno angažiranje, uoči početka novoga programa za koji prijave traju do 22. listopada, razgovarali smo s njihovim članovima.

Za izgradnju boljega društva

Osnivač »Foruma plus« i predsjednik krovne udruge Silvio Puljić (33), zaposlen kao nastavnik stručnih predmeta u splitskoj srednjoj školi, kaže da je iza njihova programa mnogo osobnih priča i iskustava. »Mnogo je mladih koji su prošli naše programe, a koji su posvjedočili da im je ‘Forum plus’ promijenio život na način da ih je osnažio, pomogao im da prepoznaju talente koje im je Bog dao, pokazao kako djelovati te ih povezao s mladima i stručnjacima koji žive iste vrijednosti i na taj ih način ohrabrio za daljnje djelovanje.«

»Iako ima mnogo mladih koji aktivno sudjeluju u životu Crkve, naša djela i pozivi kao laika često nisu realizirani i vidljivi u društvu zbog naše međusobne nepovezanosti i znanja koja su potrebna za kvalitetno društveno djelovanje«, govori Silvio Puljić.

»Posebno me iznova raduje vidjeti da su mladi toliko ohrabreni te da poduzimaju vlastite inicijative. Smatram da je upravo u tim formativnim godinama od presudne važnosti dati mladima priliku i slobodu da stvaraju i da preuzimaju inicijativu jer će se takav stav, znanje i iskustvo sigurno pozitivno odraziti u njihovu budućem djelovanju. Vjerujem da smo tek na početku i da ima još mnogo prostora za autentično afirmativno djelovanje vjernika laika u izgradnji boljega hrvatskoga društva«, smatra Puljić govoreći na koji način vidi ispravan kršćanski angažman te je li on u Hrvatskoj dosegnuo svoj vrhunac.

Da još uvijek ima prostora za rast, svjedoči i novi koncept njihova održavanja programa koji sada nosi naziv »Akademija za leadership i društvene projekte mladih Forum plus« i podijeljen je u 4 modula, a počinje krajem listopada pod nazivom »Start up inkubator«, o čemu detaljnije govori Magdalena Marđetko iz Zadra, učiteljica razredne nastave i tajnica udruge: »Akademija počinje inkubatorom. Želimo pomoći mladima da otkriju sebe i način na koji najbolje mogu pridonijeti društvu. Praktični početak pomoći će im da se bolje orijentiraju u daljnjem razvoju ‘Forum plus’ programa i da se mnogo jasnije i konkretnije usredotoče na ono što ih zanima.«

Prisutna je solidarnost i podrška
»Temeljna razlika između ‘Forum plus’ inkubatora i ostalih inkubatora jest u svjetonazoru; sudionici su povezani temeljnim kršćanskim vrijednostima i upravo te nam vrijednosti pomažu da lakše prepoznamo potrebe u društvu. Prisutna je solidarnost, podrška, zajedničko suočavanje sa situacijama i poteškoćama koje se pojavljuju u lokalnoj zajednici iz aktivnoga, kršćanskoga aspekta. Naš inkubator najviše odstupa od drugih po tome što će sudionike kroz prva dva koraka pratiti duhovnik, usmjeravajući ih kod upoznavanja sebe i prepoznavanja prilika u društvu«, pojašnjava Marđetko i kaže da će se program provoditi kroz osam radionica i svaki će biti mentoriran i vođen od teologa, sveučilišnih profesora i poduzetnika.
Nisu im strani vodstvo i poduzetništvo

»Ti koraci uključuju upoznavanje sa sobom, svjesnost svojih mogućnosti, vrijednosti, motivacije i osjećaja, kao i upoznavanje s potrebama i prilikama u društvu, u neposrednom okružju u kojem živimo i djelujemo. Sudionici će naučiti kako stvoriti cjelovite održive poslovne modele, kako pronaći strateškoga partnera i kreirati uspješan tim«, govori Marđetko. Upravo se često teme vodstva i poduzetništva čine strane katolicima, pa voditelja Puljića pitamo kako povezati vjernike s time. »Naizgled se može činiti da za teme vodstva i poduzetništva nema prostora u našoj Crkvi. Međutim socijalni nauk Crkve pokazuje nam širinu društvenih prilika i potreba na koje kao vjernici laici moramo tražiti odgovore. Ove su teme upravo važne za vjernike laike i njihov doprinos društvu jer bez znanja iz vodstva i poduzetništva, teško da ćemo postići veće rezultate«, kaže Puljić.

Moralno-religiozno poslanje

A na koji način socijalni nauk Crkve nadahnjuje mlade za društveni angažman, najbolje iz iskustva, ali i teološkoga znanja, kazuje Josipa Brcanija (23), studentica dvopredmetnoga studija sociologije i teološko-katehetskoga studija u Zadru i dopredsjednica udruge »Forum plus Hrvatska«. »Načela socijalnoga nauka Crkve putokaz su svim kršćanima, a tako i svakomu mladomu čovjeku; privlačna su po tome što nude razne odgovore i rješenja. ‘Forum plus Inkubator’ stavlja prvotno naglasak na upoznavanje samoga sebe, svojih talenata koji su nam dani od Boga, a socijalni nauk Crkve pomaže mladima prepoznati potrebe u društvu. Usprkos tomu što su mladi nezadovoljni stanjem u državi, istraživanja ukazuju na to da su mladi i dalje pasivni u svim sferama društvenoga angažmana.«

»Upravo tu uskače naš prvi modul, ‘Forum plus Inkubator’, potkovan socijalnim naukom Crkve, u kojem mladi imaju priliku dobiti znanje i nadahnuće za pokretanje«, govori Brcanija. Ona ima potrebu prenijeti stav da rješavanje socijalnih i političkih pitanja nije prvotna zadaća Crkve, ali smatra da ona ima moralno-religiozno poslanje: »Crkva je pozvana davati moralni stav prema cjelokupnomu životu, na taj je način Crkva pozvana na izgradnju svijeta. Kada kažemo ‘Crkva’, mislimo na sve nas kršćane koji smo pozvani djelovati u svijetu, i baš na tom putu može nam pomoći ‘Docat aplikacija’ koja je posebno prilagođena mladima. Ona dodatno potiče na zajedničko promišljanje kroz molitvu, čitanje Biblije, učenje, rasprave i prihvaćanje izazova.«

Kristovi u svim sferama društva

Sugovornica Brcanija ističe da kroz ‘Forum plus’ prolaze mladi različitih interesa, ali s vjerom i željom za napretkom društva. »Te dvije važne stavke drže nas zajedno i guraju naprijed. Želimo biti Kristovi u svim sferama društva. Bez toga bi ‘Forum plus’ bio samo jedna prosječna udruga mladih«, kaže Jelena Brcanija, angažirana i u inicijativi »40 dana za život« te VIS-u »Verbum Vitae«.

»Mnogo je zajednica mladih i karizma u Katoličkoj Crkvi. Uistinu je bogatstvo da svaka mlada osoba može pronaći svoje mjesto u Crkvi gdje će rasti u vjeri, duhovnosti i poznavanju nauka. Međutim, iako ima mnogo mladih koji aktivno sudjeluju u životu Crkve, naša djela i pozivi kao laika često nisu realizirani i vidljivi u društvu zbog naše međusobne nepovezanosti i znanja koja su potrebna za kvalitetno društveno djelovanje. Program ‘Akademije za leadership i društvene projekte mladih’ dolazi kao odgovor i ohrabrenje mladim laicima da istinski budu ‘sol zemlje i svijetlo svijeta’«, govori Puljić i ističe četiri glavna cilja »Foruma plus«: edukaciju o alatima za društvenu uključenost; umrežavanje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini; mentorstvo sa stručnjacima te inicijativu s ciljem osobnoga rasta, ali i daljnjega društvenoga angažmana u skladu s talentima, afinitetima i obrazovanjem mladih.