»Uz blagdan bl. Stepinca ne održava se nastava i posvećujemo se molitvi za mir u svijetu, slušaju se predavanja o Stepinčevu životu te saznaje više o Zagrebu i Hrvatskoj. Mi u našoj školi također molimo za njegovu kanonizaciju«, rekao je ravnatelj škole o. Thomas Collins.

I dok se u Hrvatskoj u doba komunizma moglo samo sanjati da se o Alojziju Stepincu pozitivno izjašnjava, prije sedamdeset godina »slobodni duh« Sjeverne Amerike i vizija tadašnjega newyorškoga nadbiskupa kardinala Francisa Spellmana doveli su do toga da je imenom Alojzija Stepinca počašćena ugledna školska ustanova. Katoličku srednju školu – izgrađenu zahvaljujući donacijama i naporu vjernika iz 48 župa u okrugu Westchestera te prosvjetnih dužnosnika iz nadbiskupije – nazvali su prema tada živućemu, a na montiranom procesu osuđenom zagrebačkom nadbiskupu Stepincu. I od tada u SAD-u već sedam desetljeća živi spomen na hrvatskoga blaženika, čije prezime Amerikanci izgovaraju »Stepinak«, a danas se mlade učenike (koja školuje isključivo mladiće) te cijenjene ustanove može vidjeti u trenirkama, kapama i drugoj odjeći s natpisima koji nose Stepinčevo ime.

Učenici mole za kanonizaciju

Svih osamsto školaraca katoličke škole »Stepinac« i ove se godine spremalo proslaviti blagdan bl. Alojzija Stepinca, a proslava je – kako je iz Amerike javio predsjednik škole svećenik Thomas Collins – zakazana za petak prije Stepinčeva.

»Svake godine u petak najbliže blagdanu bl. Stepinca ne održava se nastava i posvećujemo se molitvi za mir u svijetu, slušaju se predavanja o Stepinčevu životu te se doznaje više o Zagrebu i Hrvatskoj. Nikada nisam imao čast posjetiti Zagreb i Hrvatsku, ali sam upoznao mnoge naše učenike koji su bili tamo i prenijeli su mi osjećaj kako je biti na grobu bl. Stepinca. Mi u našoj školi također molimo za njegovu kanonizaciju«, napominje Collins.

Srednjoškolska ustanova »Stepinac« svojim programom pruža sveobuhvatno obrazovanje, a utemeljeno je na rimokatoličkim vrijednostima i tradiciji. Nastavno osoblje zauzima se za razvitak kršćanskih vrijednosti u učenika, želeći izgraditi njihov karakter, osobnost te predanost Bogu, Crkvi i zajednici u kojoj žive.

Zapravo, mnogo je simbola u njihovoj školi koji ih podsjećaju na naslovnika škole, uključujući Stepinčeve slike i citate na školskim zidovima. »U kapeli se nalazi Stepinčevo poprsje koje je napravio Ivan Meštrović. U dvorani glavnoga hodnika nalazi se velika slika bl. Stepinca te slika kardinala Spellmana, koji je bio nadbiskup New Yorka kada je škola izgrađena i koji je, još dok je Stepinac bio u zatočeništvu, želio odati mu čast nazivajući školu njegovim imenom«, kaže čelnik Collins. Citirao je riječi newyorškoga nadbiskupa prigodom smrti kardinala Stepinca: »Vijest o smrti kardinala Stepinca ovdje je primljena s tugom. Američki narod u njemu prepoznaje duh koji je našu domovinu učinio velikom: duh koji se ne obazire na cijenu koja nikada ne može biti previsoka kad je riječ o slobodi. Mi smo ponosni na to što je newyorška nadbiskupija podignula živi spomenik nadbiskupu Stepincu, gdje se mladi odgajaju i uče poštovati i uzdizati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro.«

U školi se rodilo duhovno zvanje

Srednjoškolska ustanova »Stepinac« svojim programom pruža sveobuhvatno obrazovanje, a utemeljeno je na rimokatoličkim vrijednostima i tradiciji. Nastavno osoblje zauzima se za razvitak kršćanskih vrijednosti u učenika, želeći izgraditi njihov karakter, osobnost te predanost Bogu, Crkvi i zajednici u kojoj žive. Do 2009. uprava škole bila je u rukama biskupijskih svećenika i mreže katoličkih škola Nadbiskupije New York, a zadaća da obrazuju i odgajaju učenike koji će jednoga dana preuzeti odgovorne službe u društvu i Crkvi prije deset godina predana je nezavisnomu školskomu povjerenstvu. Iako sada djeluju kao samostalna škola, i dalje su zadržali snažan katolički identitet – ne samo u naslovu škole, nego i u svojim programima. Newyorška nadbiskupija vlasnik je školskih prostora te pruža financijsku potporu za kapitalne projekte.

Svećenik Collins predsjednik je Stepinčeve škole, u kojoj je i maturirao. »Bio sam u generaciji 1979. godine. Škola ‘Stepinac’ bila je mjesto koje je poticalo moje duhovno zvanje i dalo mi obrazovanje, potrebno za uspjeh na fakultetu i izvan njega. Kad god bih se suočavao s teškoćama i borbama, molio sam se i čitao životopise svetaca kako bi mi dali hrabrost, nadu i nadahnuće«, kaže o. Collins o tome što mu je osobno značilo školovati se pod »Stepinčevim imenom«.

Uz učenje, njeguju i šport

Srednja škola »Stepinac« nalazi se među pedeset najboljih katoličkih srednjih škola u Sjedinjenim Američkim Državama, a zaslugu u tome ima i činjenica da je prošle jeseni postala jedina privatna srednja škola koja nudi inovativan program studentima – potičući istraživanje, suradnju, timski rad i komunikacijske vještine. Sve kako bi iz Stepinčeve škole učenici bili visoko konkurentni te dobili najbolju pripremu za fakultet.

»U našoj je školi trenutačno 805 polaznika, a učenici su u dobi između 13 i 17 godina. Svi učenici putuju iz lokalnoga područja – Westchestera, Bronxa, Rocklanda, Putnama i Connecticuta, nemamo internat. Imali smo i učenike s hrvatskim korijenima«, govori predsjednik Collins o školi koja se smjestila 50-ak kilometara od središta New Yorka, u gradiću White Plainsu. Još prije deset godina škola koja nosi ime hrvatskoga blaženika uvela je digitalne udžbenike kao prva i od tada prednjači u inovacijama u obrazovanju, pa ne čudi da godišnja školarina iznosi 12 500 dolara (oko 81 000 kuna).

Naporima koje uprava škole ulaže u obrazovanje učenika pripadaju i izvannastavni programi. Učenici se mogu uključiti u športove poput nogometa, košarke, bejzbola, golfa, hokeja, kuglanja, plivanja, hrvanja, tenisa… Popis aktivnosti je podugačak, a pohvalit će se i da su iz njihove škole ponikli i neki prvoligaši. Oni pak talentiraniji za glumački izričaj uključuju se u kazališnu skupinu koja svake jeseni i proljeća priređuje drame i mjuzikle. Među bivšim su polaznicima škole – koji su zasigurno bili uključeni u glumačku skupinu – i glumci Jon Voight, otac Angeline Jolie, kao i Alan Alda koji je režirao 31 epizodu televizijske serije MASH te je dobio tri nagrade Emmy za pisanje, režiranje i glumu.

U svoje poslanje voditelji Stepinčeve škole upisali su njegovanje liderskih vještina te cjelovito obrazovanje učenika, vrijednosti koje nisu bile strane ni njihovu naslovniku.