KATOLICI I PREDBRAČNI UGOVOR Kad se počne sumnjati u sakramente i prije nego se dogode

Foto: Shutterstock
Katolici i predbračni ugovor

Znamo da je sakrament ženidbe neraskidiv i trajan, s tim mislima i ulazimo u brak. No zanima nas je li vjernički ispravno napraviti predbračni ugovor? Čuli smo mnoge negativne komentare kada smo priopćili prijateljima da bismo na taj način regulirali s čime ulazimo u zajednički život.

Zaručnici iz Osijeka

Čini nam se da »ispravno vjernički« ne stane u istu rečenicu s »napraviti predbračni ugovor« jer znamo da vjernici ulazeći u brak sklapaju sakrament, jednom i za svagda, dok ih kao supružnike »smrt ne rastavi«. No ovo smo napisali bez ikakve osude vašega razmišljanja, nego samo nastojimo razmišljati zajedno s vama u okviru pastorala braka i obitelji. Možda su i vaši prijatelji negativno reagirali jer su u vašoj odluci o sklapanju predbračnoga ugovora primijetili neku vrstu pesimizma, neku vrstu uzajamnoga nepovjerenja u trajnost braka, neku bojazan od razočaranja, možda čak i da se s tom odlukom premalo oslanjate na Božju pomoć i da se premalo prepuštate Božjoj milosti. S druge strane, u vremenu u kojem se prema statističkim podatcima rastavlja prilično visok postotak bračnih parova i kada se materijalni odnosi vrlo često stavljaju visoko na ljestvici prioriteta ne čudi nas da ste razmišljali o toj mogućnosti jer ste možda i vi podlegli tomu negativnomu društvenomu trendu u kojem se mnoštvo toga, da ne kažemo sve, mjeri »podjelom«: »Ovo je tvoje, ovo je moje.« Zato bismo vas pozvali da svojemu braku pristupite proročki i da posvjedočite za njega prihvaćajući nerazrješivost kao minimum koji »na samom početku bračnoga života postaje za bračne drugove trajnom pokretačkom energijom u nastojanju oko međusobnoga razumijevanja, uzajamnoga prihvaćanja, traženja obogaćenja u međusobnoj različitosti, postupnoga rasta u jedinstvu, ljubavi i zajedništvu«. »Ženidbena privola nije, niti smije biti, samo formalnopravni ugovor, nego je ženidbena privola i čin svjesnoga i slobodnoga ispovijedanja kršćanske vjere, kojemu nužno prethodi kršćansko iskustvo ulaska u stvarnost pashalnoga otajstva u skladu s Isusovom logikom pšeničnoga zrna te odluka sklopiti ženidbu kao sakrament Gospodina Isusa Krista«, piše u »Direktoriju za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj«.

Što je svagdan, a što blagdan?

U katoličkom kalendaru često naiđem na pojmove svagdan, spomendan, blagdan, svetkovina. Koja je razlika između tih slavlja, je li to samo liturgijska odrednica?

Stjepan

Vjerujemo da za svagdan – obični dan – u liturgijskom vremenu ne trebamo davati objašnjenje, a što se tiče rangiranja liturgijskih slavlja, svetkovine prvoga stupnja su: Uskrs, Božić (Rođenje Gospodnje), Bogojavljenje (Tri kralja), Uzašašće, Duhovi (Pedesetnica), Dani vazmene osmine, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj, Blagovijest (Navještenje Gospodnje), Bezgrješno začeće B. D. Marije, Velika Gospa (Uznesenje B. D. Marije), Svi sveti, sv. Josip (Zaručnik B. D. Marije), sv. Petar i Pavao, Rođenje Ivana Krstitelja, vlastite svetkovine (svetkovina glavnoga zaštitnika mjesta ili grada – slavlje obvezujuće i za redovničke zajednice), svetkovina posvete i godišnjice posvete vlastite crkve, svetkovina naslovnika vlastite crkve i svetkovina naslovnika, utemeljitelja ili glavnoga zaštitnika reda ili kongregacije. U drugi stupanj po liturgijskoj važnosti spadaju blagdani: Sveta Obitelj, Krštenje Gospodinovo, Prikazanje Gospodinovo (Svijećnica), Preobraženje Gospodinovo, blagdani B. D. Marije i svetaca u liturgijskom kalendaru, vlastiti blagdani (glavni zaštitnik biskupije, kraja ili naroda i drugi vlastiti blagdani mjesne Crkve). Treći su stupanj spomendani označeni kao »spomen« i tiču se vlastitih spomendana mjesne Crkve. Kada bi i ako bi svetkovine padale na isti dan kada i blagdani, one imaju prednost pred blagdanima, kao što blagdani imaju prednost pred spomendanima.

Ima li literature o volji Božjoj?

Iako njegujem duhovni život i molitvu, nije mi jednostavno prepoznati volju Božju za moj život u konkretnim situacijama. Možete li pomoći kako da budem još bolje pozorna na Božje znakove i možete li preporučiti kakvu literaturu?

Mladenka

Na hrvatskom govornom području više je izdavača duhovne, vjerske i pobožne tematike i ne će Vam biti teško posjetiti neku knjižaru i izabrati prikladne naslove za sebe. To možete učiniti i preko »webshopa«, to jest internetske prodaje, a nadamo se da ne ćete zamjeriti što Vam preporučujemo da posjetite i našu internetsku stranicu (https://knjizara.glas-koncila.hr/) i da na njoj potražite neko duhovno štivo za sebe.