KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA Bocvana – dvije biskupije u jednoj od najrazvijenijih afričkih zemalja

Foto: Shutterstock | Panorama Gaboronea, glavnoga grada Republike Bocvane s oko 240 tisuća stanovnika
Pema nekim procjenama 77 % stanovnika izjašnjava se kao kršćani. Najbrojniji su anglikanci koji skupa s ostalim protestantskim zajednicama: metodistima, luteranima, baptistima, menonitima, adventistima sedmoga dana i Jehovinim svjedocima i dr. čine 66 %. Pripadnicima tradicionalnih religija izjasnilo se 7 % stanovnika, postoje i organizirane zajednice muslimana, hindusa i sljedbenika bahaizma, koje zajedno čine 1 %, a 20 % je nereligioznih. U tom mozaiku katolika je između 5 i 6 %.

Veći dio hrvatskih čitatelja vjerojatno bi znao da je Bocvana afrička država, ali osim možebitnih rijetkih hrvatskih turista koji su je posjetili, teško bi netko mogao iznijeti neki drugi konkretniji podatak o njoj.

Od HIV-a/AIDS-a zaraženo oko 20 % stanovništva

Nije zgorega najprije podsjetiti da je država, službenoga naziva Republika Bocvana, diplomatske odnose s Hrvatskom uspostavila tek u rujnu 2005. Nalazi se u južnoj Africi, graniči s Namibijom na zapadu i sjeveru, Zambijom na sjeveru, Zimbabveom na istoku te Južnoafričkom Republikom na jugu. Treba svakako reći da je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Africi te prema procjeni svjetske banke iz 2020. bruto nacionalni dohodak po stanovniku iznosi 6710,99 američkih dolara, a službena je valuta bocvanska pula. Ima nešto manje od 2,4 milijuna stanovnika, među kojima je najbrojniji narod Tswana sa 79 posto, slijede Kalanga sa 11 posto i Sani sa 3 posto te 7 posto ostalih. Službeni jezici su engleski i sestswana, koji pripada jezičnoj skupini bantu, a osim u Bocvani govori se i u Južnoj Africi i Namibiji. Gaborone je glavni i najveći grad s oko 240 tisuća stanovnika, što je oko 10 posto ukupnoga stanovništva Bocvane, koja je neovisnost od Velike Britanije stekla 1966. Politički je sustav pomalo neobično definiran kao »jedinstvena parlamentarna ustavna republika s dominantnom strankom«, a »dominantna stranka« je Demokratska stranka Bocvane kojoj pripada sadašnji, peti po redu od 2018., predsjednik 59-godišnji Mokgweetsi Eric Keabetswe Masisi. Članica je Afričke unije, Južnoafričke razvojne zajednice, Commonwealtha i Ujedinjenih naroda. Poznata je, nažalost, po velikoj stopi zaraženih od HIV-a/AIDS-a, koji obuhvaća čak oko 20 posto stanovništva, pa se već godinama suočava s epidemijskom situacijom. No ima puno više razloga kojima se može ponositi, kao npr. razinom medijske rasprostranjenosti, što je u mnogim afričkim zemljama rijetkost, koja se ogleda u šest televizijskih i pet lokalnih radijskih postaja te 13 dnevnih i tjednih novina. U tom kontekstu obje katoličke biskupije imaju aktualne i sadržajne mrežne stranice.

Autohtone domaće Sestre od Kalvarije

Pema nekim procjenama 77 posto stanovnika izjašnjava se kao kršćani. Najbrojniji su anglikanci koji skupa s ostalim protestantskim zajednicama: metodistima, Ujedinjenom kongregacijskom Crkvom u južnoj Africi, luteranima, baptistima, menonitima, adventistima sedmoga dana i Jehovinim svjedocima te članovima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana i nizozemske reformirane Crkve, čine 66 posto. Pripadnicima tradicionalnih religija izjasnilo se 7 posto stanovnika, postoje i organizirane zajednice muslimana, hindusa i sljedbenika bahaizma, koje zajedno čine 1 posto, a 20 posto je nereligioznih.

U tom mozaiku katolika je između 5 i 6 posto, koji su organizirani u dvije biskupije: Gaborone koja se prostire na južnom dijelu zemlje i Francistown koja ujedinjuje vjerničke zajednice na sjeveru.

Prva je osnovana 1959. Ima oko 90 tisuća vjernika, što je 7,1 posto stanovnika na njezinu području. Katedralna crkva Krista Kralja u glavnom gradu Gaboroneu posvećena je 1968., a prema biskupijskoj mrežnoj stranici ima 27 župa i 46 svećenika, 21 biskupijskoga i 25 redovničkih, te tri stalna đakona i 56 redovnica. Sadašnji biskup Frank Atese Nubuasah rođen je 1949. u selu Likpe Agbozomeu u Gani. Pristupio je redovničkoj družbi verbita, za koju je i zaređen za svećenika 1980. Povjerena mu je dužnost magistra novaka i odgojitelja mladih redovnika sve do imenovanja 1998. za biskupa novostvorenoga Apostolskoga vikarijata u Francistownu u Bocvani. Biskupom susjedne biskupije Gaborone imenovan je 2019., a papa Franjo ga je u srpnju 2021. imenovao nadbiskupom (ad personam). Sa suradnicima je u kratkom vremenu uspio organizirati vrlo raznovrsnu i živu katoličku djelatnost prepoznatljivu i u društvu. Puno bi prostora trebalo za opis konkretnoga služenja tamošnje mjesne Crkve potrebitima pa je dobro barem spomenuti plodonosno djelovanje na mnogim područjima autohtone ženske redovničke družbe Sestre od Kalvarije. Za njezino osnivanje zaslužan je biskup Gaboronea od 1966. do 1981., rođeni Irac, član redovničke zajednice pasionista, Urban Charles Joseph Murphy. Dopuštenje za osnivanje bocvanske redovničke zajednice Sluškinje svete muke dobio je 1963. dok je još bio prefekt onodobne Apostolske prefekture Bechuanaland u Bocvani, a naslov je, u sadašnji Sestre od Kalvarije, promijenjen 1970.

Katolička Crkva u borbi protiv epidemija

Druga je bocvanska biskupija utemeljena u drugom po veličini gradu Francistownu, koji je s nešto više od 100 tisuća stanovnika smješten približno 400 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada, na ušću rijeke Tati, i 90 kilometara od međunarodne granice sa Zimbabveom. Uzdignuta je na rang biskupije 2017. od nekadašnjega apostolskoga vikarijata za 2,1 posto katolika, koji žive na njezinu teritoriju, s katedralom Naše Gospe od Pustinje, 17 župa, 25 svećenika, 12 biskupijskih i 13 redovničkih, te 25 redovnica. Sadašnjega njezina biskupa Anthonyja Pascala Rebelloa papa Franjo imenovao je u kolovozu 2021. Rođen je 1950. u Nairobiju u Keniji, g. 1969. ušao je u redovničku zajednicu verbita (Družbu Božje riječi), završivši novicijat u indijskom Khurdiju, i potom studij također u Indiji u redovničkoj bogosloviji u Puneu. Svečane je zavjete položio 1976., sljedeće je godine zaređen za svećenika, a imenovanje za biskupa zateklo ga je kao župnika župe sv. Križa u Mogoditshaneu, gradiću s više od 60 tisuća stanovnika u Bocvani. Katolička biskupija, iako relativno malobrojna na tom prostoru, kroz brojne organizacije, udruge i volontere itekako je prisutna i aktivna na odgojnom, humanitarnom i zdravstvenom području. Tako je vrlo cijenjena katolička srednja škola sv. Kizita u Francistownu, koja je ime dobila po mladom 16-godišnjem mučeniku iz Ugande, ali valja spomenuti i žensku redovničku zajednicu koja se gotovo u potpunosti posvetila borbi protiv HIV-a/AIDS-a, što je u tamošnjim okolnostima veoma važno. To je američka Kongregacija sestara milosrdnica iz Nazareta, koja ima sjedište u Kentuckyju. Osnovana je 1812. godine u blizini Bardstowna u Kentuckyju, kada su se tri mlade žene odazvale na poziv tamošnjega biskupa Johna Baptista Maryja Davida za pomoć u služenju potrebama ljudi toga područja.

Biskupije Gaboron i Francistown, skupa s južnoafričkim biskupijama Tzaneen, Rustenburg i Polokwane, pripadaju metropoliji Pretoriji u Južnoj Africi, čiji je nadbiskup William Slattery, franjevac. Biskupi Bocvane članovi su Južnoafričke katoličke biskupske konferencije, koju čine još biskupi Esvatinija (Swazilanda) i, dakako, Južne Afrike, sa sjedištem u Pretoriji. Nuncijatura za Bocvanu osnovana je 2009., a sjedište joj je također u Južnoj Africi.