KEMIKALIZACIJA HRANE Poštenijom regulacijom podići standarde kvalitete hrane

Foto: Shutterstock

Šesnaest vrhunskih toksikologa, znanstvenika i liječnika koji godinama proučavaju učinke hormonskih otrova, kozmetike, mikroplastike i prehrambenih aditiva na ljudsko zdravlje objavilo je otvoreno pismo u kojem upozoravaju na sve lošiju zdravstvenu sliku stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. U istom pismu pozivaju mjerodavne institucije, posebice američku Agenciju za lijekove i hranu (FDA), da se poštenijom regulacijom podignu standardi kvalitete hrane i materijala kojima su ljudi svakodnevno izloženi.

Moždani udar nacije

Frederick vom Saal, profesor na Sveučilištu u Missouriju i glavni autor otvorenoga pisma, iznosi poražavajuće brojke zdravstvenoga stanja nacije: »Od deset Amerikanaca šest njih pati od neke kronične bolesti, a četiri boluju od dva ili više kroničnih poremećaja. Posebno zabrinjava sve veća učestalost mentalnih poremećaja, promijenjene funkcije mozga, demencije, hiperaktivnosti i smanjene sposobnosti koncentracije i pamćenja te porast slučajeva Parkinsonove bolesti.«

Nutritivno smeće

Znanstvenici smatraju da svakodnevna konzumacija loše hrane, industrijski obrađenih prehrambenih proizvoda i nutritivnoga smeća ima znatan doprinos razvoju opisanih poremećaja. Stotine i tisuće industrijskih kemikalija završavaju na meniju prosječnoga čovjeka; neke se nazivaju prehrambenim aditivima, obilježene su E-brojevima, a neke iz plastične ambalaže prodiru u prehrambeni sadržaj.

Što je GRAS?

Znanstvenici podsjećaju da kemikalizacija hrane traje više od pedeset godina i usklađena je s masovnom proizvodnjom sintetskih tvari, koje su uglavnom derivati nafte. Slobodno se i slikovito može reći da ljudi već pola stoljeća – jedu naftu. Poseban prigovor znanstvenika odnosi se na rupe u zakonu kojima se koristi prehrambena industrija te ispod radara hranu onečišćuje jeftinim kemikalijama. Točnije, radi se o takozvanoj etiketi GRAS, o statusu koji imaju pojedine tvari koje su (odavna) prepoznate kao sigurne za zdravlje.

Znanstvenici smatraju da svakodnevna konzumacija loše hrane, industrijski obrađenih prehrambenih proizvoda i nutritivnoga smeća ima znatan doprinos razvoju poremećaja. Stotine i tisuće industrijskih kemikalija završavaju na meniju prosječnoga čovjeka; neke se nazivaju prehrambenim aditivima, obilježene su E-brojevima, a neke iz plastične ambalaže prodiru u prehrambeni sadržaj

Etiketa GRAS uvedena još prije šezdesetak godina, ali samo za sastojke poput soli, octa, šećera, pekarskoga kvasca, začina i drugih prehrambenih dodataka koji su stariji od nutricionizma i sličnih biotehnoloških disciplina. To je prstohvat iz bakine kuhinje koji je zaštićen pojednostavnjenom regulacijom.

Potreba novih zabrana

Međutim, već se godinama prehrambena industrija koristi pravnim prazninama kako bi bezbolno i legalno ubacila kontroverzne kemikalije u hranu. GRAS je pretvoren u kukavičje jaje, u regulacijsko podmetanje kojim unošenje štetnih kemikalija u hranu nije nužno obilježiti na deklaraciji proizvoda. Neka se nova kemikalija, nikada ispitana i nepoznatoga toksikološkoga profila, proglasi sigurnom prema GRAS kriterijima i bez posebnih dozvola završi u kruhu ili marmeladi. Upravo je GRAS protokol meta prigovora šesnaestorice znanstvenika, a objavljenim pismom zahtijevaju od nadležnih institucija preispitivanje te kompromitirane regulacije.

Američka bitka

To je pismo, svakako, vjetar u leđa nastojanjima Roberta Kennedyja, američkoga ministra zdravstva, da smanji izloženost američke populacije štetnim kemikalijama u hrani, kozmetici, ambalaži, tekstilu… To je dodatni impuls za njegovu retoriku i politiku opisanu kraticom »MAHA« (učinimo Ameriku opet zdravom). No to nije samo američki rat jer njegove će pobjede, ili poraze, konzumirati i Europljani. Kennedy je, u ovom trenutku, glasnogovornik potrebnih promjena, regulacija i zabrana, a dobrodošla intervencija šesnaestorice svjetskih eksperata može biti pretvorena u konstruktivnu interferenciju.

Tko je vlasnik istine?

Iako znanstvena istina ne poznaje demokraciju, objavljeno je pismo vrsta konsenzusa; sve je manje uglednih znanstvenika koji podupiru prljavu industriju ili koji negiraju sve lošije zdravstvene kartone pacijenata. Usprkos velikim ulaganjima u medicinski sustav, usprkos inovacijama u liječenju, usprkos personaliziranoj, skupoj medicini, ljudi žive kronično opterećeni alergijama, pretilošću, dijabetesom, autizmom, demencijom, zloćudnim tumorima, neplodnošću…

I u ovom slučaju vrijedi poučak prema kojem imena uglednih profesora i vrhunskih institucija nisu garancija konačne istine; znanstvena elita nije vlasnik činjenica, ali je ignoriranje njezinih stajališta i upozorenja – izuzetan čin nepismenosti i neodgovornosti. Posebno kada je očigledno da znanstvene procjene, prigovori i otvorena pisma nisu dimna zavjesa za osobne financijske ili ideološke interese.