»LIYANA« DOKUMENTARNO-ANIMIRANI FILM Priča za ljepšu budućnost

Liyana
Liyana
»Liyana« (Liyana); dokumentarno-animirani film; redatelji: Amanda Kopp i Aaron Kopp; sudjeluju: Gcina Mhlophe i djeca iz doma u Svaziju

Među filmovima sa ZagrebDoxa koji su se prikazali i u Splitu, Rijeci i Osijeku jest odličan američki dokumentarno-animirani film »Liyana« iz međunarodne konkurencije. Nagrađen je na petnaestak festivala na kojima je sudjelovao, a u Zagrebu je dobio posebno priznanje Mladoga žirija, koje se dodjeljuje autorima do 35 godina.

Film je nastao u koprodukciji s državama Katarom i Svazijem, gdje je snimljen i gdje se radnja zbiva. Država Svazi (Swaziland) nalazi se na jugu Afrike i poznata je po najvećoj stopi stanovnika zaraženih HIV-om, čak 45 posto, i teškom životu. Redatelj i snimatelj Aaron Kopp ondje je odrastao pa mu je problematika vrlo bliska.

U Svaziju ima mnogo djece siročadi koja žive u domovima i koja su itekako svjesna mračne svakodnevice koju su proživjeli. U jedan takav dom dolazi profesionalna pripovjedačica i glumica Gcina Mhlophe koja potiče djecu da svi zajedno osmisle priču i oslikaju je. Tako su oni stvorili lik djevojčice Liyane, a u fikcionalnu priču o njoj utkali su svoja bolna sjećanja i iskustva. U tomu su se posebice istaknula petorica dječaka, svi oko deset godina, svojom maštom i kreativnošću, oponašanjem divljih životinja koje napadaju te zvukovima iz prirode. Svi su se veselili stvaranju priče i tomu što mogu sami odlučiti kakav je kraj priče, sretan ili nesretan, kad već nisu mogli utjecati na vlastiti život. No oni svi jako dobro znaju da im je život u domu važan, ondje su si jedina obitelj koju imaju i uzajamno si pomažu.

Uzbudljiva priča o djevojčici Liyani i njezinoj braći blizancima vrlo je lijepo oslikana i animirana, stvarajući s dokumentarnim dijelom hibridnu filmsku vrstu. Ujedno je odličan terapeutski postupak afričke siročadi koja mogu, barem tako, sanjariti o svjetlijoj budućnosti.