MARELICA U OBNOVI ORGANIZMA Sadrže nekoliko puta više kalija nego banana

Foto: Shutterstock | Marelica
Bogat sadržaj vitamina A (retinola) sudjeluje u obnovi oštećenih tkiva, zaštiti kože, imunološkoga sustava, a iznimno je značajan za očuvanju vida. 

Marelica (lat. Prunus armeniaca) bogat je izvor karotenoida koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva, odnosno štite stanice organizma od oštećenja. Među najznačajnijim je likopen koji ima sposobnost zaštite organizma od štetnoga sunčeva zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja. Uz to, bogat sadržaj vitamina A (retinola) sudjeluje u obnovi oštećenih tkiva, zaštiti kože, imunološkoga sustava, a iznimno je značajan za očuvanju vida. Marelice sadrže minerale poput kalcija, fosfora, mangana, željeza i bakra, koji su važni, između ostaloga, za rast i obnovu kostiju te se preporučaju osobama koje imaju osteoporozu, potom kalij, posebno značajan mineral za reguliranje ravnoteže vode i krvnoga tlaka. Marelice su bogate vlaknima pektinom i celulozom koji djeluju kao blagi laksativ (potiču pražnjenje crijeva), a svojim bubrenjem u crijevima izazivaju osjećaj sitosti, što je učinkovito za smanjenje tjelesne težine. Osim za poboljšanje probave, djelovanje vlakana pridonosi i smanjenju lošega kolesterola u organizmu.

  • Marelice sadrže nekoliko puta više kalija nego banane. Zbog visokoga sadržaja željeza, kobalta i bakra, marelica je korisna kod osoba s anemijom kao i kod trudnica i male djece. Sadrži i folnu kiselinu, koja je važna u trudnoći za razvoj ploda.
  • Ulje koštica marelice bogato je esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom A, vitaminima B grupe te visokom količinom minerala. Zbog toga djeluje hidratantno, obnavlja je i djeluje protuupalno te je pomoć kod različitih problema s kožom (suha koža, ekcemi, akne, prištići).
  • Zbog snažnog protuupalnog djelovanja, ulje marelice pomaže u ublažavanju boli na područjima zahvaćenima artritisom, ali pridonosi i smanjenju ostalim simptomima te bolesti.
  • Ne preporučuje se jesti nezrele plodove marelice jer celuloza iz kožice može izazvati poremećaj u procesu probave.