MEĐUBISKUPIJSKO SJEMENIŠTE I DJEČJA BOLNICA SREBRNJAK SURAĐUJU ODSAD NA VIŠOJ RAZINI Zdravlje duha, tijela i društva

Snimio: V. Čutura

Sporazum o suradnji između Međubiskupijskoga sjemeništa u Zagrebu i Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu svečano je potpisan u srijedu 7. lipnja u nazočnosti djelatnika bolnice te predstavnika sjemeništa. U bolničkom plavom salonu sporazum su potpisali u ime Dječje bolnice Srebrnjak ravnatelj doc. dr. Boro Nogalo i u ime Međubiskupijskoga sjemeništa rektor Matija Pavlaković.

Obraćajući se nazočnima u ime domaćina, ravnatelj dr. Nogalo istaknuo je da je ta suradnja i do sada postojala, no sporazumom je još dodatno dobila i formu kroz koju će se ojačati. Podsjetio je da Dječja bolnica Srebrnjak preko svojih djelatnika već godinama pruža zdravstvenu skrb djeci i mladima, pa tako i polaznicima sjemeništa. »Ta je skrb posljednjih godina intenzivnija, a istodobno je uspostavljena suradnja i s Hrvatskim katoličkim sveučilištem čiji je rektor prof. dr. Željko Tanjić bio član etičkoga povjerenstva. Prije njega tu časnu dužnost obnašao je biskup mons. dr. Valentin Pozaić, a sadašnji je član Domagoj Matošević, rektor Nacionalnoga svetišta u Mariji Bistrici«, kazao je ravnatelj dr. Nogalo. Istaknuo je da je i s drugim crkvenim institucijama suradnja izvrsna, osobito s Glasom Koncila koji prepoznaje nacionalne interese u razvoju Dječje bolnice Srebrnjak te ih sustavno prati, posebno za gradnju Centra kompetencije i translacijske medicine koja je financirana sredstvima EU-a u sklopu bolnice. Za to financiranje predviđeno je 85 posto sredstava EU-a i 15 posto Fonda za regionalni razvoj.

Uz rektora Pavlakovića, potpisivanju sporazuma nazočio je odgojitelj u sjemeništu Goran Bužak te duhovnik Katoličkoga sveučilišta u Zagrebu Odilon Singbo. Govoreći o potpisanom sporazumu, rektor sjemeništa Pavlaković među ostalim je istaknuo: »Ovaj sporazum u sebi uključuje suradnju dviju institucija u vidu upotpunjavanja zdravstvene skrbi, u duhu uzajamnoga razumijevanja i s ciljem pomaganja djeci i mladim polaznicima Međubiskupijskoga sjemeništa sa zdravstvenim teškoćama, kao i teškoćama u psihofizičkom razvoju. Obje strane usuglasile su se da će podupirati razvoj izravne suradnje na zajedničkim projektima u svim segmentima djelovanja u kojima postoje zajednički interesi, što obuhvaća i edukaciju djece o štetnosti droge, alkohola, hazardnih igara i interneta te drugih ovisnosti djece i mladih. Zatim, tu je umrežavanje u područjima zdrave prehrane, kontrole tjelesne težine, usvajanja zdravih prehrambenih navika i ostalih poveznica prehrane i zdravlja. Struka iz obiju institucija navodi u sporazumu da će djelovati u upotpunjavanju teoretskoga znanja u vezi sa zdravljem i bolešću djece i mladih, što će u praktičnom dijelu činiti kroz seminare, predavanja i slične skupove.«

Rektor Pavlaković naveo je da je dio suradnje međusobna stručna pomoć u rješavanju specifičnih problema, počevši od duhovne obnove djelatnika bolnice jednom godišnje do ostalih oblika suradnje prema potrebi.