MLADI MLADIMA S Djevicom Marijom kroz životne nedaće

Foto: Shutterstock | Marija je uzor savršene poniznosti, nenametljivosti i skromnosti

Živjeti u ovom vremenu kada su prave vrijednosti u potpunosti poljuljane veoma je izazovno, posebice nama mladima koji još pokušavamo »pronaći« sebe i svoju ulogu na ovom svijetu. Dobar je primjer potreban svima, a za nas mlade nema boljega primjera u življenju i svjedočenju svoje vjere od onoga Blažene Djevice Marije.

Živjeti u ovome vremenu kada su prave vrijednosti u potpunosti poljuljane veoma je izazovno, posebice nama mladima koji još uvijek pokušavamo »pronaći« sebe i svoju ulogu na ovome svijetu.

U današnjem načinu života u kojem se sve više teži biti najbolji i najvažniji te postići željeni cilj bez obzira na to kakav će to utjecaja imati na naše bližnje Marija nam se nameće kao uzor savršene poniznosti, nenametljivosti i skromnosti. To su vrline koje u današnjem svijetu kao da više i ne postoje. Marija nam je također uzor i u onoj našoj najvažnijoj zadaći, a to je širenje ljubavi – prema Bogu, prema bližnjima, ali i prema sebi samima jer svi smo mi hramovi Božji. Ovih dana često svjedočimo različitim nepravdama pa se tako i nerijetko pitamo kako ih iskorijeniti i učiniti svijet boljim mjestom za život. Pred takvim se pitanjima osjećamo nemoćno – kao da napori koje ulažemo nemaju smisla, no Blažena nam se Djevica Marija i tada ističe kao uzor jer je i ona sama često osjećala slabost pred životnim nedaćama, ali se čvrsto pouzdavala u Božju providnost i njegov plan. Mladost je i razdoblje čestoga razočaranja, patnje, tjeskobe i žalosti. Ni Mariji patnja nije strana jer je i ona kroz život iskusila bol te suosjeća sa svima nama i prolazi s nama kroz sve naše patnje. I kao što je bila prisutna uz svoga Sina u najtežim trenutcima, tako je i uz nas u našoj žalosti. Dajući je svomu učeniku Ivanu, Isus ju je dao i svima nama za Majku. Majku koja razumije našu bol, koja se neprestano brine za nas i u koju se uvijek možemo pouzdati. Majku koja nas zagovara kod Boga i koja posreduje za sve nas koji joj se utječemo u svojim molitvama i prošnjama.

U Marijinim riječima: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi« (Lk 1, 38) uočavamo primjer bezgranične vjere, ali i primjer hrabrosti te prihvaćanja života prema Božjem planu. Marija je Bogu rekla »da«. Prepoznala je da je njezin životni poziv vršiti Božju volju s potpunim povjerenjem u njega. Pronađimo i mi u Mariji uzor. Utecimo joj se za pomoć na našim životnim putovima i imajmo pouzdanja u Božji plan za naš život kao što ga je imala Marija.

»Pogledaj na nas, milena Mati«

Svibanj i listopad na poseban su način posvećeni Blaženoj Djevici Mariji. Tijekom ta dva mjeseca svjedočimo intenzivnijoj molitvi krunice u našim crkvama, a tisuće vjernika redovito posjećuju poznata nacionalna, ali i svjetska marijanska svetišta. Ipak, mnogima je manje poznato zašto su baš ta dva mjeseca »marijanska«.

Jedno od brojnih objašnjenja navodi da su marijanske pobožnosti tijekom svibnja nastavak grčke i rimske tradicije u kojima je taj mjesec bio posvećen božicama plodnosti i proljeća. Upravo se priroda u svibnju, nakon dugoga zimskoga razdoblja, počinje buditi i pokazivati svoje ljepote, pa neki teolozi ističu da je to najljepši mjesec u godini baš kao što je i Marija najljepša žena i roditeljica – Bogorodica našega Spasitelja. Međutim, drugo objašnjenje, koje djeluje vjerodostojnije, navodi da je još u začetcima Crkve postojao blagdan posvećen Blaženoj Djevici Mariji koji se slavio 15. svibnja svake godine te se s vremenom pobožnost Djevici Mariji »protegnula« na cijeli mjesec, ali je tek papa Pio XII. svibanj potvrdio kao Marijin mjesec 1945. godine. S druge strane, tradicija pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji tijekom listopada puno je jasnija. Tako su listopadske pobožnosti povezane s ustanovljenjem blagdana Gospe od Krunice nakon izvojevane velike pobjede kršćanske vojske nad Osmanskim Carstvom kod Lepanta 1571. godine. Toj velikoj pobjedi prethodio je poziv pape kršćanima da mole krunicu za uspjeh nad neprijateljskom vojskom, a zahvaljujući španjolskim i francuskom dominikancima, s vremenom se pobožnost molitve krunice tijekom listopada proširila na čitav kršćanski svijet, pri čemu su veliku ulogu »odigrala« i lurdska ukazanja.

I ovogodišnji nas svibanj poziva na pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Zajedno s procvalom prirodom uskliknimo: »Lijepa si, lijepa, Djevo Marijo, tebe vijek časti rajska družina. […] Usliši nas, o Majčice, ne odbij svoje dječice!«

»Molitva krunice me usmjerava«
Marko Kolarek

O posebnom značenju molitve krunice u ovim pandemijskim vremenima razgovarali smo s voditeljem ministranata, računovođom Varaždinske biskupije i studentom RRIF Visoke škole za financijski menadžment Markom Kolarekom. »Naši mladi vjernici, uključujući i mene, redovito se priključuju online molitvenim grupama, najčešće grupi Krunice Hrvata svega svijeta gdje svakodnevno sudjeluju u molitvi«, svjedoči Marko. »Sudjeluje puno mladih, što vidimo i po njihovu angažmanu na društvenim mrežama«, ističe Marko, »a s početkom ove iznimne situacije – isprva pandemija, a zatim i potres – počeli smo pratiti mise preko televizije i svakodnevno moliti krunicu online

»Svakodnevna molitva krunice daje mi posebnu vrstu snage. Daje mi snagu koja mi je potrebna za svakodnevni rad i daje mi osjećaj svakodnevnoga zajedništva sa svima koji mole zajedno. Rekao bih da ovakva zajednička molitva, u sadašnjem vremenu kada se ne možemo naći u crkvi i kada su nam svakodnevni duhovni sadržaji ograničeni, nadomješta taj kontakt i daje nam atmosferu zajedništva. Posebno je lijepo kada se i izvan ovih svakodnevnih grupnih molitava u kojima sudjeluju svi, i stariji i mladi vjernici, organiziramo neku online platformu za našu manju grupu prijatelja i zajednički molimo. A posebno nam značenje nose krunice u marijanskim mjesecima jer »tko Mariju ljubi, taj se ne gubi«, govori kroz osmijeh Marko i zaključuje: »Prilikom molitve krunice ne gubim se, znam tko sam i gdje sam, znam koje mi je usmjerenje i što činiti.«

 

Učiteljica duhovnoga života

Blažena Djevica Marija štuje se od najranijih dana kršćanstva, a osobito poštovanje prema njoj iskazuju i vjernici u Hrvatskoj. Važnost koju Djevica Marija i marijanske pobožnosti imaju za vjernike posebno je istaknuo i papa Pavao VI. u apostolskoj pobudnici Marialis cultus: Enciklika o ispravnom štovanju Blažene Djevice Marije. Marialis cultus donosi pregled štovanja Djevice Marije u liturgiji, ali i drugih pobožnosti Majci Božjoj. Budući da je među vjernicima prepoznata kao Majka Crkve, ne čudi veliko poštovanje prema Djevici Mariji i važno mjesto koje marijanske pobožnosti imaju u duhovnim životima vjernika. Marija se s razlogom u liturgiji stavlja kao uzor vjernicima, ističe papa Pavao VI., pa ju možemo smatrati učiteljicom duhovnoga života. Neka i nama Marija bude poticaj da po uzoru na nju osluškujemo i slijedimo Božju volju.

Priredili: A. Bukovac, K. Jakobović, M. Labaš, E. Pinter