MOBITELI I TABLETI ZA OBITELJSKIM RUČKOM Stol za kojim djeca razgovaraju i smiju se čini život obitelji sretnijim

Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji zasigurno mogu posvjedočiti da se svakodnevna borba s pametnim telefonima u rukama njihove djece ne odnosi samo na razdoblja u danu namijenjena za razonodu, nego i na vrijeme kada treba pisati domaće zadaće i učiti, a sve učestalije pametni ekrani svijetle i za vrijeme obiteljskoga ručka. No obiteljski ručak ne smije postati dio dana u kojem se uz hranu na stolu upotrebljavaju i tehnološki uređaji, upozoravaju iz projekta »Obitelj i mediji«.

»Vrijeme za obiteljskim stolom jedinstveno je vrijeme u danu, kada nakratko prestajemo sa svim svojim aktivnostima i susrećemo se s članovima obitelji. Iskoristimo to vrijeme da se isključimo iz svega i povežemo s onima koje volimo«

Stol blagovaonice treba postati medij koji posreduje druželjubivost, pažnju, brigu, dijalog… A do toga je moguće doći i uz nekoliko jednostavnih koraka, koje navodi spomenuti projekt. Prvi je korak, jasno, odlaganje pametnih telefona. »Zvuči nevjerojatno, no čini se da ljudi ipak mogu jesti da istodobno u rukama ne drže mobitele. Mogu to činiti čak i ako su televizija i tableti ugašeni. Možete li u to povjerovati? Pokušajte«, piše uz blagu ironiju projekt »Obitelj i mediji« te napominje: »Usredotočite se na osobu kraj sebe, na muža, ženu, sina ili kćer. Kada shvatite da ste jedno pokraj drugoga, to je prvi korak zajedništva.« Treba pokazati i interes za drugoga. Postavljati pitanja, dijeliti svoje dojmove o danu, iznositi probleme, slušati tuđe brige, reći zašto je tko sretan ili pak zabrinut zbog nečega.

Vrijeme zajedničkih objeda treba biti duša obitelji

»Vrijeme za obiteljskim stolom jedinstveno je vrijeme u danu, kada nakratko prestajemo sa svim svojim aktivnostima i susrećemo se s članovima obitelji. Iskoristimo to vrijeme da se isključimo iz svega i povežemo s onima koje volimo. Jednostavan razgovor uz tople tanjure izvrstan je način da se naši odnosi održe živima.« Roditelji nužno i ne trebaju biti predvodnici i stvaratelji žive atmosfere. »Dopustite da vaše zajedničke obroke osvoji dječja vitalnost – dopustite im da se izraze, postavljajte im pitanja, pokažite interes za ono što oni misle. Otkrit ćete da stol za kojim djeca razgovaraju i smiju se čini cjelokupnu atmosferu radosnijom, probleme podnošljivijima i, povrh svega, ta će djeca izrasti u odrasle koji će suosjećati s drugima.« I, na kraju, ništa od navedenoga ne bi trebalo biti unaprijed planirano ili kopirano od nekoga drugoga. »Svaka je obitelj po nečemu prepoznatljiva, svaka ima svoju posebnost koja ju čini jedinstvenim i neponovljivim svemirom… Vrijeme zajedničkih objeda treba biti duša obitelji. Posljednji savjet glasi: Zabavite se!« potiču iz »Obitelji i medija«.

25 % djece za vrijeme obiteljskoga ručka ili večere, bilo da je riječ o domu ili o restoranu, redovito upotrebljava različite »pametne« uređaje. To je pokazalo istraživanje koje je 2019. godine među ispitanicima iz Sjedinjenih Država provela njemačka agencija za istraživanje tržišta »Statista«.