NIJE TO SAMO NESTAŠLUK »Stari« oblici maloljetničke delinkvencije potaknuti društvenim mrežama

Foto: Shutterstock

Premda je maloljetnička delinkvencija problem mnogo stariji od pojave društvenih mreža, projekt »Obitelj i mediji« ukazuje na neke njezine nove oblike koji osobito rastu pod utjecajem interneta. Riječ je o trendu u kojem se tinejdžeri povezuju u delinkventske skupine da bi svoje »nestašluke« snimali i potom objavili na društvenim mrežama. Njihovi su prijestupi različiti, od onih »bezopasnih« poput šaranja grafita, sve do ozbiljnih prijetnja sigurnosti zajednice kao što su pljačke i krađe, fizičko zlostavljanje vršnjaka, potpaljivanje kontejnera ili skladišta i napuštenih zgrada.

»Takve ‘organizacije’ imaju vertikalnu strukturu na čelu koje je vođa. Uloge su jasno dodijeljene s ciljem da delinkventska skupina bude što bolje koordinirana i učinkovita«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«

A nakon počinjenih nedjela, napominju iz »Obitelji i medija«, slijedi priznanje – hvalisanje po društvenim mrežama, usporedba s još nekim radikalnijim primjerima huliganizma. Već neko vrijeme takav je obrazac delinkventskoga ponašanja – u kojem se maloljetnički kriminalni činovi dijele po društvenim mrežama – osobito »popularan« u Latinskoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama, a njihov se rast bilježi i u nekim europskim zemljama, upozoravaju iz »Obitelji i medija«. »Takve ‘organizacije’ imaju vertikalnu strukturu na čelu koje je vođa. Uloge su jasno dodijeljene s ciljem da delinkventska skupina bude što bolje koordinirana i učinkovita. Iako takvi delinkventi nisu skloni poštovati pravila zajedničkoga života u društvu, zanimljivo je da unutar svoje skupine poštuju vrlo stroga pravila«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«.

Projekt »Obitelj i mediji« veliku odgovornost u sprječavanju takvih ponašanja vidi u obitelji. Česti su generator različitih oblika maloljetničke delinkvencije problemi kod kuće ili – obratno – u odgojnim metodama roditelja koji nastupaju previše zaštitnički i propuštaju kazniti i upozoriti svoju djecu da ne ponavljaju neka loša ponašanja. Katolička Crkva, podsjećaju iz »Obitelji i medija«, ima itekako snažne metode kojima bi se ublažili i stari oblici maloljetničke delinkvencije koje potiče novi kontekst društvenih mreža. Na tom su tragu citirali sv. Ivana Bosca: »Ako su mladi odgojeni na ispravan način, imat ćemo moralni poredak, a ako nisu, prevladat će poroci i nered. Vjera sama po sebi može biti pravi odgoj.«

30 godina proveo je u 16. stoljeću sv. Filip Neri služeći među mladima na marginama, izloženima siromaštvu i drugim opasnostima. U sličnoj se misiji u 19. stoljeću dokazao sv. Ivan Bosco. Drugim riječima, Katolička Crkva ima itekako snažne metode kojima bi se ublažili i stari oblici maloljetničke delinkvencije koje potiče novi kontekst društvenih mreža.