SAVJETI ZA SNALAŽENJE U OBITELJSKIM GRUPAMA NA WHATSAPPU Omogućuju da se prodube odnosi čiji su temelji postavljeni komunikacijom licem u lice

Foto: Shutterstock

U digitalnoj eri sasvim je uobičajena pojava biti članom različitih grupa na aplikaciji WhatsApp. I nije neuobičajeno da u takvim grupama dnevno pristižu poruke, fotografije, vijesti ili različiti članci i videouradci.

Međutim, kako upozorava španjolska majka koja je svoja obiteljska iskustva na toj društvenoj mreži podijelila s projektom »Obitelj i mediji«, obiteljske WhatsApp-grupe često mogu postati i mjestom velikih napetosti. Jedan od uzroka napetosti može biti i ono što španjolska sugovornica projekta »Obitelj i mediji« naziva »klasičnim gafom«, a to je slanje sadržaja u grupu koji nemaju baš nikakve veze s početnom svrhom zbog koje je ona i pokrenuta.

»Različite grupe, poput onih na WhatsAppu, omogućuju nam da produbimo odnose čije smo temelje postavili komunikacijom licem u lice. U takvim se grupama javljaju vesele vijesti, kao što su trudnoće i zaruke… Ali ako u svemu nedostaje zdravoga razuma, i takvi se ‘kružoci’ mogu u nekom trenutku ‘kompromitirati’«, zaključuju iz »Obitelji i medija«

Drugi je problem za obiteljske WhatsApp-grupe rasprava o nekim kontroverznim temama. Sugovornica »Obitelji i medija« navela je tri takve teme: politika, šport i pandemija koronavirusa. Glede spomenutih tema svatko može imati potpuno različito mišljenje, stoga je razborito takav sadržaj uopće ne dijeliti u obiteljskim WhatsApp-grupama. Nadalje, savjetuje španjolska majka, doba »postistine« nije epoha u kojoj se bilo kakve vijesti trebaju dijeliti s drugima bez barem elementarne provjere izvora. Lažne vijesti nerijetko povezuje ista »nit« – alarmizam – koja je ujedno ključ za prepoznavanje što je istina, a što neka vrsta propagande. Među savjetima španjolske sugovornice projekt »Obitelj i mediji« istaknuo je i pitanje videopoziva i glasovnih poruka. Osim što ne može svatko primiti videopoziv u bilo kojem trenutku, isto tako nema svatko uvijek pri ruci slušalice da bi na miru mogao preslušati neku glasovnu poruku. Ponekad je bolje poruku poslati u pisanom obliku. »Različite grupe, poput onih na WhatsAppu, omogućuju nam da produbimo odnose čije smo temelje postavili komunikacijom licem u lice. U takvim se grupama javljaju vesele vijesti, kao što su trudnoće i zaruke, ili se preko njih javljaju i zahtjevi za molitvama za uspješan ispit… Bez sumnje WhatsApp može pomoći u osnaživanju odnosa s našim bližnjima. Ali ako u svemu nedostaje zdravoga razuma, i takvi se ‘kružoci’ mogu u nekom trenutku ‘kompromitirati’«, zaključuju iz »Obitelji i medija«.

Oko 2,4 milijarde ljudi u svijetu svakodnevno se koristi društvenom mrežom WhatsApp.