NIZOZEMSKI IZUM ZAŽIVIO U HRVATSKOJ Kako doći u “Alzheimer cafe”?

Shutterstock
Prof. dr. Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 87.000 ljudi s demencijom. Najčešći uzrok njihovu stanju je Alzheimerova bolest i to u 70 posto slučajeva. Pored oboljeloga, najmanje su još dvije ili tri osobe izravno pogođene tom bolešću kao neformalni njegovatelji koji taj problem svakodnevno osjećaju.

Obitelj se susreće s dugotrajnom i neizlječivom bolešću sklonom napredovanju, koja u prosjeku traje oko deset godina, i uglavnom počinje u trećoj životnoj dobi, nakon 65. godine života. Bolest često razara obitelj, kako emocionalno, tako i materijalno. Nerijetko se netko u obitelji »treba žrtvovati« i sve više i više brinuti za oboljeloga, a postupno, nakon više godina bolesti, ta briga postaje i 24-satna.

Naime, kako bolest napreduje, oboljela osoba postaje sve manje samostalna, traži više nadzora i skrbi, a također raste i rizik od toga da će se osoba izgubiti, odlutati, da će nenamjerno prouzročiti neku štetu sebi ili drugima. Iako najčešće ljubav i želja da se skrbi o oboljelom nije upitna, s godinama se ti neformalni skrbnici umaraju, razbolijevaju, i »sagorijevaju«.

Koncept »Alzheimer Café« u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) okuplja članove HUAB-a, ali i sve druge zainteresirane na raznim »lijepim i popularnim mjestima« (npr. Gradska kavana i sl.), na kojima se, uz predavanja koja drže eminentni stručnjaci, educiraju, druže i podupiru.

Jedan od oblika podrške je organizirano okupljanje oboljelih od Alzheimerove bolesti, ali još više njihovih njegovatelja. Koncept »Alzheimer Café« u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) okuplja članove HUAB-a, ali i sve druge zainteresirane na raznim »lijepim i popularnim mjestima« (npr. Gradska kavana i sl.), na kojima se, uz predavanja koja drže eminentni stručnjaci, educiraju, druže i podupiru. Takav oblik potpore dolazi iz Nizozemske, još iz 70-ih godina, i s vremenom se proširio po cijelom svijetu.

Nakon uspjeha u Zagrebu, »Alzheimer Café« održan je u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj. Riječ je o učinkovitoj i svakako korisnoj intervenciji koja redovito biva dobro prihvaćena među korisnicima, ali i u gradskim strukturama. HUAB se rado odaziva u brojne, velike i male sredine diljem Hrvatske te uvijek nastoji održati prvi, inicijalni »Alzheimer Café«, a onda pokušava ohrabriti lokalnu zajednicu da to nastavi raditi na svojem području. »Alzheimer Café« je, osim u Zagrebu, zaživio i u Lipiku, Pakracu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku i Rijeci, a u planu su i drugi gradovi diljem Hrvatske. Obitelji koje imaju oboljele od Alzheimerove bolesti mogu se pridružiti okupljanju »Alzheimer Café«, a mogu se javiti i u savjetovalište Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB), Vlaška 24, Zagreb, telefonski (091 569 16 60), doći osobno ili posjetiti mrežnu stranicu (www.alzheimer.hr <http://www.alzheimer.hr>), stranice na Facebooku ili blog (blog.alzheimer.hr).