UDRUGA »SUSJED SUSJEDU POMAŽE« Susjed kao lijek

Gordana Brus
Gordana Brus, udruga »Susjed susjedu pomaže«, Zagreb

U zagrebačkoj četvrti Maksimir od 2006. godine aktivno djeluje udruga »Susjed susjedu pomaže«. Vijeće gradske četvrti Maksimir ustupilo je udruzi prostor napuštenoga i devastiranoga vrtića. Uz pomoć prijatelja, policajaca u zajednici IV. policijske postaje, Hvidre, električara, taj je prostor preuređen u uredan prostor gdje udruga prima darovanja svojih susjeda, odjeću, obuću i sve što je nekomu višak u domaćinstvu, a u svrhu pomaganja slabije stojećim obiteljima, mnogočlanim obiteljima, starijim i nemoćnim osobama, djeci, beskućnicima i samcima s posebnim potrebama.

Udruga u svom programu ponajprije pomaže svim onim susjedima koji ne mogu ostvariti socijalnu zaštitu zbog nekoliko kuna iznad limita socijalne zaštite, a jednako teško žive. A sve to pod programom »Susjed susjedu poklanja«, koji je prepoznat i financiran od Grada Zagreba. Takav rad pruža neograničenu moć pomaganja, a sve to velikom voljom i ljubavlju volontera koji nesebično odvajaju svoje vrijeme tijekom svakoga tjedna, a da ništa ne očekuju zauzvrat. Udruga želi svakomu tko potraži pomoć izići u susret i ispuniti zadana obećanja u rješavanju problema.

U iznalaženju pomoći organizirana je »Susjedova košarica« po prehrambenim dućanima u četvrti gdje susjedi sami kupuju potrepštine (hrana, higijenski proizvodi i slično) koje žele i stavljaju ih u košaricu. Volonteri prikupljaju darovane potrepštine i donose ih u sjedište udruge, gdje se sve sortira i ravnomjerno dijeli korisnicima udruge.

Jednom godišnje udruga provodi veliko okupljanje susjeda kroz program »Susreti susjeda«. Tada se uključuje stanovništvo cijele četvrti Maksimir te u dva tjedna druženja sakupljaju odjeću i obuću, slikovnice, igračke i sve ostalo po vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i svim ostalim susjedima Maksimira da bi oni kojima je potrebno opstali i živjeli u ugodnijem okruženju. Za kraj druženja Centar za kulturu i informacije Maksimir obvezno ustupa besplatno prostor udruzi u velikoj multimedijalnoj dvorani kako bi prigodnim programom zahvalili svim dragim ljudima dobre volje koji pomažu potrebitima. Takav rad uz beskrajnu volju i ljubav može pokrenuti i najbespomoćnijega čovjeka da se okrene oko sebe i postane sebi bitan, a tako i manji teret za društvo.

Svakoga četvrtka od 17 do 19 sati u prostor udruge može se donijeti sve što je višak u kućanstvu, a srijedom od 10 do 12 sati svatko tko je u potrebi može dobiti odjeću, obuću i sve ostalo što se može ponuditi. Jednom mjesečno održavaju se i humanitarni maksimirski sajmovi kroz cijelu godinu koji okupljaju one koji ne stignu doći u tjednu, a pod sloganom »Kupi malo – pokloni puno«. U pripremi je izrada iskaznica za darovatelje da bi im se na kraju godine mogli uručiti prigodni pokloni i zahvale.