KARLOVAČKA HUMANITARNA UDRUGA »Budi jak kao Jakov!«

Udruga »Jak kao Jakov«
Ivančica Rubido, predsjednica udruge »Jak kao Jakov«

Udruga »Jak kao Jakov« humanitarna je udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti, s osnovnom djelatnošću prikupljanja i pružanja pomoći oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. Udruga je osnovana 2011. godine u Karlovcu. Nastala je u spomen na 13-godišnjega dječaka Jakova Rubida koji se protiv teškoga oblika leukemije i epilepsije od kojih je bolovao borio pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere.

Brojni volonteri

Udruzi su se priključili brojni drugi roditelji čija su djeca bila na liječenju pa je rad proširen i u drugim mjestima gdje se nalaze obitelji i pojedinci koji žele pomoći. Udrugu čine članovi štićenici (oboljela djeca i njihove obitelji) te redoviti aktivni članovi koji sudjeluju u radu udruge bilo kao volonteri u udruzi ili podupiratelji udruge. Udruga promiče snagu, optimizam i ljubav prema bližnjima, u želji da senzibilizira djecu i mlade za socio-emocionalno i humanitarno djelovanje.

Udruzi se mogu obratiti svi roditelji djece oboljele od malignih bolesti koja su na liječenju na dječjim hematološkim i onkološkim odjelima, a potrebna im je financijska podrška da bi lakše izdržali teški put liječenja na kojem su njihova djeca.

To djelovanje ostvaruje se humanitarnim radom u koji su uključeni brojni volonteri koji su sudjelovali u aktivnostima udruge (kreativne radionice, humanitarni štandovi, koncertna događanja, rad s oboljelom djecom). U prošloj godini udruga je imala 280 volontera i više od 5000 zabilježenih volonterskih sati. U sedam godina rada udruga je podijelila više od 1,9 milijuna kuna oboljeloj djeci i njihovim socijalno ugroženim obiteljima s područja cijele Hrvatske.

Kreativne radionice

Udruga »Jak kao Jakov« ima svoje vlastite proizvode (kalendare, čestitke, slikovnice, majice, kape te razne prigodne suvenire, posebno anđele, izrađene na volonterskim radionicama) kojima prezentira svoj rad i prikuplja humanitarnu pomoć. Udruga posebno djeluje pomažući obitelji djece koja se liječe na Dječjem hematološkom i onkološkom odjelu KBC-a Zagreb »Rebro«, gdje se liječio i Jakov. Na tom odjelu udruga održava kreativne radionice za djecu koja su smještena na odjelu. Na dan Anđela čuvara mališani izrađuju anđeliće, u predbožićno vrijeme kuglice, za Valentinovo posebna srca, a u vrijeme korizme pisanice. Na odjelu se čitaju i slikovnice. Udruga je izdala seriju slikovnica pozitivnih, motivirajućih i senzibilizirajućih »Budi jak kao Jakov«. A u vrijeme adventa na odjel dolazi i sv. Nikola s poklonima, koji se dijele i u vrijeme pred Božić i Uskrs.

Teški put liječenja

Udruzi se mogu obratiti svi roditelji djece oboljele od malignih bolesti koja su na liječenju na dječjim hematološkim i onkološkim odjelima, a potrebna im je financijska podrška da bi lakše izdržali teški put liječenja na kojem su njihova djeca. A svi oni koji žele pomoći mogu to na razne načine, kao donatori ili kao volonteri u pojedinim akcijama koje udruga organizira ili kreativnim radom u radionici u Karlovcu. Mrežna stranica: jakkaojakov.hr, Facebook-stranica: www.facebook.com/UdrugaJakKaoJakov.