NAŠIČKA UDRUGA »DAR DOBROTE« Da nitko ne gladuje

Humanitarna udruga »Dar dobrote« Našice
Robert Kresić, predsjednik Humanitarne udruge »Dar dobrote« Našice

Ideja o osnivanju udruge potekla je od nekoliko članova Frame u Našicama koji su imali priliku vidjeti koliko osoba u potrebi dolazi po pomoć u hrani. Razradili su plan, našli prostor za socijalnu samoposlugu i 15. ožujka 2014. osnovali Humanitarnu udrugu »Dar dobrote«. Udruga i projekt odmah su na početku prepoznati te su se sugrađani aktivno uključili i počeli volontirati, a rad socijalne samoposluge podržavale su i druge udruge, institucije i ustanove. Projekt je iz godine u godinu rastao. U gotovo šest godina djelovanja nikad samoposluga nije ostala bez hrane za korisnike i nikad nije bilo ni jednoga mjeseca da korisnici nisu dobili ono što im pripada.

Da nitko ne gladuje humanitarna udruga Dar dobrote , Našice, Robert Kresić, predsjednik ideja o osnivanju udruge potekla je od nekoliko članova frame u Našicama koji su kroz članstvo u frami imali priliku vidjeti koliko osoba u potrebi dolazi po pomoć u hrani.

Socijalna samoposluga Našice ima nekoliko specifičnosti u svom radu. Prva je i osnovna da korisnici samostalno biraju ono što im je potrebno i slobodno to uzimaju. Količina koju smiju uzeti ovisi o broju članova njihove obitelji. Svoje police puni isključivo dobrotom sugrađana, odnosno prikupljanjem donacija u trgovačkim centrima. U evidenciji tijekom tih godina djelovanja ima više od 260 obitelji korisnika, a u svakom trenutku ima nešto više od stotinjak stalnih korisnika. Na mjesečnoj razini to je najmanje tisuću različitih artikala koje treba osigurati za korisnike. Samoposluga je u potpunosti neprofitni i volonterski projekt.

Osim materijalne pomoći, članovi udruge nastoje kroz razgovor pružiti i podršku korisnicima, utješnim riječima ili savjetom. Prestali su odavno biti strogo formalna udruga, s vremenom su postali jedna obitelj koja je samo privlačila nove osobe, različitih profila koje su htjele zajedno raditi na jasno zacrtanu cilju: stvoriti zajednicu u kojoj se nitko ne brine za to hoće li sutra imati što jesti.

Osim redovite djelatnosti kroz socijalnu samoposlugu, udruga je sudjelovala u više različitih humanitarnih aktivnosti. Također, redovito organizira i aktivnosti kojima pokušava senzibilizirati građane za problem siromaštva i socijalne isključenosti. Posebice se tu ističe humanitarna manifestacija »Mali grad velikoga srca« koju organizira svake godine krajem kolovoza s ciljem prikupljanja sredstava za rad socijalne samoposluge, ali i stvaranja osjećaja zajedništva za one koji su u potrebi. Udruga je pomogla i u osnivanju triju drugih socijalnih samoposluga u Hrvatskoj. Udruga je jedan od inicijatora i osnivača Hrvatske mreže socijalnih samoposluga koja okuplja socijalne samoposluge diljem Hrvatske.