SISAČKA UDRUGA »KAS« Blagodati terapijskoga jahanja

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje »Kas«, Sisak
Anita Trstenjak, tajnica Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje »Kas«, Sisak

Od 2002. godine udruga »Kas« djeluje kao nevladina, neprofitna, humanitarna udruga te provodi program terapijskoga jahanja za sve osobe s različitim oblicima invaliditeta. Osnovana je s ciljem pomoći djeci s teškoćama u razvoju provođenjem terapija uz pomoć konja i organiziranjem slobodnoga vremena djece i članova njihovih obitelji. U programu terapija pomoću konja kao volonteri sudjeluju djeca i mladi raznim oblicima pomaganja tijekom izvođenja terapije, brige o konjima ili u održavanju prostora. Na taj način osim što pomažu udruzi, oplemenjuju se i senzibiliziraju se za probleme djece s invaliditetom.

Suradnja s brojnim institucijama

Kad vremenski uvjeti ne dopuštaju jahanje, udruga organizira igraonice u kojima se uz razne društvene igre provode i vježbe s fizioterapeutom. Udruga održava prostor veličine više od 10 000 m2 koji je ograđen i 1200 m2 prostora s objektima te ima šest konja. Sada je u program uključeno 47 korisnika u dobi od 4 do 22 godine. U program se korisnici uključuju nakon preporuke liječnika, a nakon toga stručni tim udruge određuje konja, vrstu vježba i opreme koju treba rabiti. Terapiju provode stručne osobe uz pomoć volontera.

Udruga surađuje s lokalnim vrtićima, školama, HZZ-om, CZSS-om, Probacijskim uredom (odrađivanje društveno korisnoga rada), raznim drugim pravnim osobama, a sudjeluje i na svim lokalnim manifestacijama. Zbog velikoga opsega rada i troškova uvijek je dobrodošla pomoć za hranu za konje ili sredstva, materijal za održavanje i ograđivanje prostora, kao i pomoć u održavanju prostora.

Senzorni vrt

Sad se provodi i program asistenta za odrasle osobe i uređenje senzornoga parka projektom »Senzorni vrt – Ori«. Cilj je toga projekta pridonijeti socijalnomu uključivanju djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom uređenjem senzornoga vrta koji potiče dodirni, vidni, slušni i njušni osjet. Na prostorima sa zasađenim raznim mirisnim biljkama i hranom za konje u povišenim drvenim gredicama, korisnici će se moći kretati vrtom i na taj će način poticati svoja osjetila dok se voze u kolicima, jašu na konjima tijekom terapijskoga jahanja ili šeću uz podršku svoga osobnoga asistenta.

Projekt je odabran u sklopu programa »Zeleni pojas« u organizaciji Ine – Industrije nafte, i to temeljem najvećega broja osvojenih glasova Facebook-fanova službene Inine Facebook-stranice.