KOPRIVNIČKA UDRUGA »LATICE« Bogati programi za slobodno vrijeme

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama »Latice«, Koprivnica
Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama »Latice«, Koprivnica

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama »Latice« osnovana je 1967. godine kao inicijativa stručnjaka koji su htjeli pružiti što bolju skrb osobama s intelektualnim teškoćama. Udruga je s vremenom postala roditeljska, a od 1987. godine djeluje u današnjem obliku. Članovi udruge podijeljeni su prema godinama života u tri dijela: »Dodir« koji obuhvaća djecu do sedme godine, zatim »Naši anđeli« koji obuhvaća djecu od sedme do 21. godine i klub »Latice« koji obuhvaća mlade i odrasle osobe od 21. godine nadalje.

U udruzi se svakodnevno provode aktivnosti koje pridonose organizaciji i kvaliteti slobodnoga vremena za osobe starije od 21 godine. Kroz tjedan se tako provode škola kuhanja, kreativne radionice, radionice samozastupanja, komunikacijske radionice, športska škola i pričanje priča. Redoviti su i mjesečni odlasci u knjižnicu i muzej, a članovi su aktivni sudionici svih lokalnih manifestacija, na kojima predstavljaju svoje aktivnosti u udruzi.

Za djecu je organizirano terapijsko jahanje, a u suradnji s privatnom poliklinikom iz Zagreba jednom mjesečno educira se roditelje kako provoditi rehabilitaciju sa svojom djecom. Za vrijeme školskih praznika organizirane su radionice na kojima se djeca druže, igraju, vježbaju i provode niz drugih aktivnosti.

Udruga od svoga osnutka teži uklanjanju predrasuda lokalne, ali i šire zajednice prema osobama s intelektualnim teškoćama i osobama s invaliditetom. Različitim socijalizacijskim aktivnostima omogućena je integracija članova u zajednicu, a danas brojni članovi lokalne zajednice osjećaju potrebu za uključivanjem u rad udruge pa se u izvođenju aktivnosti redovito pridružuju brojni volonteri.

Krajem 2017. godine udruga je izdala slikovnicu »Slon kojega nisu slušale noge« koju su izradili volonteri udruge. Ova godina bit će zapamćena po projektu Tomislava Gregurića »Oko Hrvatske na 2 kotača« koji je u sklopu humanitarne akcije »Mali korak za veliki start« u 15 dana volonterski odvozio 2300 kilometara. Tijekom putovanja susreo se sa 17 udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Sva prikupljena sredstva od prodaje majica i kilometara uplaćena su na račun udruge »Latice« u svrhu adaptacije prostora koji je dao Grad Koprivnica. U Udruzi volonterski pomažu voditelj folklora, fizioterapeut, psihologinja i mnogi drugi.