NOVA KNJIGA Za Boga i Santiaga. Tragom Groma

»Tako, u Santiagu de Composteli, sve one hodočasničke molitve konačno lete u nebo, zajedno s dimom izgorenog tamjana, u nadi da će biti prihvaćene od Gospodina; staro biva sprženo da se čovjek promijeni, očisti, postane novi, pa da hodočasnički put uz njegove molitve bude i žrtva koja će zajedno s izgorenim tamjanom, kâdi, uzdići se što više u visinu, što bliže Bogu.« – ulomak je iz knjige »Za Boga i Santiaga. Tragom Groma« autora Ljubomira Vranješa.

Na gotovo 300 stranica i kroz 17 poglavlja autor Vranješ na svoj je način opisao 800 kilometara dugo hodočašće u poznato španjolsko svetište Santiago de Compostelu. Svako od poglavlja na jedinstven i zanimljiv način prikazuje jednu etapu hodočasničkog puta, donosi novu priču u kojoj autor ističe one događaje koji su ga inspirirali i potaknuli ga da dublje pronikne u njih. U opisu tih događaja, susreta, običaja, znamenitosti i ljudi vješto se isprepliću prošlost i sadašnjost, stvarni događaji i legende, teologija i duhovnost pri čemu do izražaja dolazi autorovo poznavanje povijesti, književnosti i kulture.

Način na koji autor priziva u sjećanje vlastite uspomene osobito su dojmljive niti koje se provlače stranicama knjige, a svetopisamski citati koje donosi prije svakog novog poglavlja uvode u temu te pozivaju na promišljanje o njoj.

Iako su o Putu sv. Jakova napisane mnoge knjige, ovo nije još jedan putopis niti vodič do Santiaga. Priča je to o avanturi koja je prerasla u hodočašće i sada ispisana na stranicama ove knjige potiče čitatelja da krene na vlastiti put, onaj u svoju nutrinu, na susret s Bogom koji preobražava.