NOVA VREMENA Danas se plaća dugogodišnji odnos prema radnicima kao prema lako zamjenjivoj robi

Foto: Shutterstock

Nije se očekivalo da će se brzo dogoditi da se poduzeća moraju boriti tko će im raditi, piše Ljubica Gatarić u Večernjem listu te tješi da nema zemlje u kojoj se, usprkos stagnaciji, ne traži radnik više. Europa stoga manjak radne snage nadomješta masovnim uvozom radnika, ali i boljim iskorištavanjem vlastitih resursa, prije svega jačim zapošljavanjem žena i starije populacije. U njezinu se tekstu iznosi podatak da je na prijelazu u ovo stoljeće u EU-u bila zaposlena svaka druga žena u radnoj dobi (48 %), a sada je udio zaposlenih žena porastao na 61 posto. Na tržištu je rada i sve više (34 %) starijih od 55 godina i to je, uz povećanje plaća, smjer u kojem se događaju promjene na tržištu rada. Zanimljivo je da je unatoč povećanju plaća u Hrvatskoj i dalje stopa aktivnosti i zaposlenosti stanovništva loša, posebno žena i starije populacije.

Nešto je i u roditeljskom odgoju

I dalje se premalo radi na zapošljavanju neaktivnih osoba, što je za brojne hrvatske poslodavce nepoznanica i proces koji tek trebaju naučiti. Hrvatska je godinama imala vojsku nezaposlenih ljudi i velik disbalans na strani ponude radne snage pa je i odnos prema radnicima bio kao i prema svakoj lako zamjenjivoj robi. Stvari su se promijenile jer na tržište dolazi sve manje mladih ljudi, to su generacije koje mogu birati te to obilato i čine, što menadžere staroga kova stavlja u nedoumicu. Generacije koje nisu smjele pisnuti ili koje su morale prekopati brda i doline da bi našle vezu za osrednji posao odjednom pred sobom imaju mlade ljude koje moraju učiti poslu, a istodobno ih ne smiju ni poprijeko pogledati. Nešto je i u roditeljskom odgoju te mentalitetu generacija, ali poduzeća se moraju boriti tko će im raditi, a ne samo za povoljne ugovore i dobre projekte. U Europskoj uniji tvrtke čuvaju radnike iako nemaju dovoljno posla. Riješe li ih se olako, kao što rade američke kompanije čim negdje zašteka, svjesni su da će nove teško naći.

Umjetnost u medicinske svrhe

Nova zanimanja pobuđuju sve veći interes, a među njima su i tzv. art-terapeuti i kreativni terapeuti. Oni su potrebni bolnicama, vrtićima, školama i fakultetima, kako je pojasnila profesorica s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku Jelena Kovačević. Ta hrvatska stručnjakinja pomaže kada mali pacijenti dolaze na kemoterapiju. Pojasnila je o čemu je riječ.

Stvari su se promijenile jer na tržište dolazi sve manje mladih ljudi, to su generacije koje mogu birati te to obilato i čine, što menadžere staroga kova stavlja u nedoumicu

Navela je primjer da na onkološkom odjelu jedne bolnice u Washingtonu pacijente dočekuju art-terapeuti, i to u čekaonici pretvorenoj u svojevrsni atelje. Neugodne, pa i mučne trenutke čekanja na liječenje krate im uz pomoć umjetnosti.

Suzani Lepan Štefančić za Večernji list pojasnila je da je poslijediplomski specijalistički studij kreativnih terapija na osječkoj Akademiji jedini takav u Hrvatskoj, a obuhvaća i kolegije iz područja medicine odnosno psihijatrije. Upozorila je i da je dosta onih koji se s tom tematikom upoznaju kroz tečajeve, ali ne zađu duboko u proces pa nude radionice tipa »slikat ću cvijeće i bit ću sretan«. Pojasnila je da to nije art-terapija. Smatra da bi art-terapeuti i kreativni terapeuti bili presudni u bolnicama, vrtićima i školama, na fakultetima, u psihološkim savjetovalištima. U knjizi »Umjetnost kao terapija« donosi i desetke aktivnosti koje pomažu ljudima da se pripreme za stresna razdoblja i održavaju mentalnu higijenu. Umjetnost traži vrijeme. Tako se prirodno uspostavlja prisutnost u trenutku.

Udaljavanje od intrinzičnoga stvaralaštva

Navela je i da kanon drevnih medicinskih tekstova »Corpus Hippocraticum« otkriva uporabu umjetnosti u medicinske svrhe kod liječnika Jambiha. William F. Browne poticao je svoje pacijente na slikarstvo, što je udarilo temelje za suvremenu art-terapiju s ciljem unaprjeđivanja dobrobiti, međuljudskih vještina i samosvijesti. Objašnjenje je sljedeće. Suvremeni se čovjek s razlogom udaljio od intrinzičnoga stvaralaštva. Dnevne aktivnosti izmjenjuju se u nemilosrdnom ritmu, a cilj je izvršiti ih što više. Prioriteti se postavljaju prema uvriježenoj korisnosti – učinkovitosti na radnom mjestu, dostupnosti za potrebe djece ili partnera te organiziranja ugodnoga doma. Rijetki trenutci predaha strukturirani su i svrhoviti: odlazak na opuštajuće tretmane, treninge ili kraća druženja.

»Intrinzičnim likovnim stvaralaštvom nazivam kreativnu aktivnost čiji je glavni cilj uživanje i u procesu, rasterećenje i obnavljanje, uz nezaobilazno stvaranje likovnoga proizvoda. Kako se ta vrsta stvaranja ne bi izjednačila s hobijem, važno je osvijestiti i povezati dugoročne učinke bavljenja umjetnošću na naše psihofizičko zdravlje. Umjetničkom aktivnošću analiziramo protekla iskustva i trenutačno situaciju, ali ne gubimo iz vida budućnost. Pogled prema naprijed očituje se već u samom planiranju i iščekivanju konačnoga izgleda likovnoga rada.« Na taj način, kaže dr. Kovačević, umjetnost ohrabruje da kreativna igra, pokušaji, pogrješke i razumno riskiranje postanu dio budućih iskustava. Takva iskustva vode k preobrazbi, poput one u tradicionalnim mitovima u kojima junaci i junakinje nadilaze nedaće.