OBITELJ I MEDIJI Savjeti znanstvenice i majke šestero djece za »nesavršene obitelji«

Foto: Shutterstock

Ne postoji savršen model odgoja i svaki odgojni proces popraćen je i određenim pogrješkama. A da bi pokazali da se pogrješke mogu ispravljati i da nije sve izgubljeno, stručnjaci iz projekta »Obitelj i mediji« predstavili su knjigu »Nesavršena obitelj« talijanske neuroznanstvenice i majke šestero djece Marioline Ceriotti.

»Pojedini roditelji pomalo pesimistički gledaju na odgoj, podrazumijevajući da je njegov jedini cilj izbjegavanje nekih opasnosti u koje bi njihova djeca mogla upasti kada porastu – kao što su ovisnosti«, napominju iz »Obitelji i medija«, potaknuti promišljanjima iz knjige »Nesavršena obitelj«. Talijanska autorica Ceriotti suvremenim roditeljima preporučuje nekoliko smjernica za odgoj djece.

Odgoj znači predlaganje određenoga sustava vrjednota. Roditelji imaju i odgovornost za prijenos vrlina. Obitelj je u suvremenom svijetu najranjivija i odgoj za vrline treba biti jedna od najvažnijih »škola« u koju roditelji trebaju uvesti svoju djecu

Ona prije svega u svojoj knjizi govori o poštovanju granica. Djeca trebaju imati svoj osobni prostor, bilo u fizičkom, bilo u psihološkom pogledu. Treba im pomoći u pronalasku najboljega načina na koji će se ona izražavati, a da u isto vrijeme znaju čuvati svoju intimnost. »Protuprimjer« u tom su smislu, upozorava u knjizi Ceriotti, majke koje nastupaju previše zaštitnički prema svojemu djetetu i na taj način zapravo vrše »invaziju« na životni prostor u koji bi njihovo dijete možda primilo nekoga svojega vršnjaka. Stoga talijanska neuroznanstvenica roditelje poziva da rastu i u svojoj vlastitoj emocionalnoj zrelosti. Naime, roditelji trebaju prihvaćati faze odrastanja kroz koje prolaze njihova djeca. A one će uključivati i trenutke tuge i nezadovoljstva. No djeca moraju samostalno učiti kako se nositi i s teškim trenutcima, upozorava Ceriotti. Nadalje, podsjeća talijanska autorica, odgoj znači predlaganje određenoga sustava vrjednota. Roditelji imaju i odgovornost za prijenos vrlina. Obitelj je u suvremenom svijetu najranjivija i odgoj za vrline treba biti jedna od najvažnijih »škola« u koju roditelji trebaju uvesti svoju djecu, da bi se ona u svojem kasnijem životu mogla osloniti o čvrste vrjednote. Napose, predlaže roditeljima talijanska autorica, supružnici se ne trebaju igrati sa svojim ulogama – da otac pokušava pružiti ono što mogu dati samo majke ili obratno. Muškarac i žena na svoj način unose bogatstvo u obiteljsku svakidašnjicu i njihove su uloge nenadomjestive.

Istraživanje instituta »Pew« pokazalo je da 66 % američkih roditelja smatra da je odgoj djece danas teži u odnosu na generaciju njihovih roditelja. Kao glavnoga krivca većina roditelja spominje pametne tehnologije. Oko 70 % roditelja iz istraživanja smatra da njihova djeca provode previše vremena pred različitim ekranima.