OBITELJ I MEDIJI Što roditelji mogu naučiti od »prvoga blaženika milenijske generacije« i prenijeti na svoju djecu

U Asizu proglašen blaženim 15-godišnji Karlo Acutis

»Svi se rađamo kao originali, ali mnogi umiru kao kopije.« Tako je promišljao mladi Karlo Acutis (1991. – 2006.), »digitalni blaženik« ili »prvi blaženik milenijske generacije«, kako ga se nazivalo u medijskim napisima uz njegovu beatifikaciju u listopadu 2020.

Projekt »Obitelj i mediji«, želeći približiti lik i djelo toga iznimnoga mladića koji se na raznovrsne načine služio računalnim znanjima kako bi širio radosnu vijest, predstavio je knjigu nadahnutu njegovim životom, kojoj je talijanska autorica Cecillija Gelatolo dala naziv upravo prema spomenutom Acutisovu citatu. Knjiga napisana 2017. godine, u vrijeme dok je bl. Acutis bio sluga Božji, daje odgovor na pitanje zašto je u suvremenom svijetu, umjesto podvrgavanja konzumerističkom i tehnokratskom mentalitetu te zatupljivanju, važnije prepoznati svoje jedinstvene talente te ih iskoristiti na pravi način, živeći kao originali, a ne kao preslike nekih idealiziranih i iluzornih poimanja dobroga života.

Knjiga »Svi se rađamo kao originali, ali mnogi umiru kao kopije« odgovara na pitanje zašto je u suvremenom svijetu, umjesto podvrgavanja konzumerističkomu i tehnokratskomu mentalitetu te zatupljivanju, važnije prepoznati svoje jedinstvene talente te ih iskoristiti na pravi način

U knjizi je predstavljena fikcijska radnja u kojoj Francesco, dvadesetogodišnji mladić koji je bl. Acutisu sličan samo po tome što studira inženjerstvo te ga zanima tehnologija, živi na »liberalan« način, upoznajući djevojke samo za kratkotrajne veze i zabavljajući se u provodima. Na primjer bl. Karla Acutisa nailazi posve slučajno, no upravo će ga život »digitalnoga blaženika« potaknuti da sam sebi postavi pitanje je li uistinu zadovoljan načinom života koji živi. To je bio prvi korak na njegovu novom putu, koji nije bio nimalo jednostavan, bez sumnja, strahova, pa i ljutnje. Ipak, mladi Francesco prepoznaje koja je svrha njegovih izvornih talenata i umjesto da se njegova originalnost »utopi« među tolikim fotokopijama »modernoga načina življenja«, on odlučuje slijediti primjer bl. Karla Acutisa. Iako i bl. Acutisa mediji žele staviti unutar svojih kalupa jer prečesto naglašavaju njegovu sklonost računalima i tehnologiji, knjiga »Svi se rađamo kao originali, ali mnogi umiru kao kopije« podsjeća da je mladi blaženik svojim primjerom osvjedočio ne samo da je svetost poželjna, nego i moguća u svakodnevnom životu te da je to jedini način za pronalazak istinske radosti.

Mladi Karlo Acutis istražio je 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se tijekom povijesti dogodila u različitim zemljama te je izradio njihov virtualni muzej. Nakon njegove smrti izložba euharistijskih čuda posjetila je pet kontinenata svijeta.