OD JASLICA DO SVETACA Tko su 14 svetaca pomoćnika?

Snimio: T. Vuković
Jesu li primjerene jaslice od čokolade?

U jednoj sam trgovini slastica uoči Božića primijetio da se prodaju čokoladne jaslice talijanskoga proizvođača. Već smo se naučili na čokoladne sv. Nikole, božićna drvca, ali baš da se jaslice izrađuju od čokolade djeluje mi neprimjereno. Koje je Vaše mišljenje? Gdje postaviti granicu proizvodnje slastica s vjerskom simbolikom?

Vedran iz Zagreba

Jaslice od čokolade koje se proizvode ne samo u Italiji, nego i u nas, svakako su dio lijepe tradicije izrade jaslica od različitih materijala. Ne mislimo da bismo taj novi »trend« tek tako trebali odbaciti ili osuditi, koliko god to u ovom času možda i izgleda neobično, a nekima čak i neprihvatljivo. Jaslice ljudi, naime, odavno rade od različitih materijala – drva, stakla, stiropora, gipsa, papira, kamenja, tijesta i raznih drugih materijala. Mnogi stvaratelji jaslica – »jasličari« – njihovoj izradi pristupaju iz dubokih duhovnih pobuda, mnoge od njih prava su umjetnička djela, a kao što znate svake se godine održava i »Izložba 100 jaslica u Vatikanu« iz cijeloga svijeta. Riječ je o doista prekrasnoj tradiciji koja se od 2021. održava u Berninijevim kolonadama na Trgu sv. Petra, a do tada se održavala u crkvi na Piazza del popolo. Tu izložbu organiziralo je Papinsko vijeće za promicanje evangelizacije, a među 126 jaslica iz mnogih zemalja bile su i one iz Hrvatske, ali i iz više rimskih župa i škola pokrajine Lacij. I te su jaslice bile izrađene od raznih materijala: papira, tkanine, pluta i drva. Tada su među njima bile i one koje je proizvela tvornica čokolade »Il Cioccolato dei trappisti« iz Marina, mjesta kod Rima, a jaslice su izradili od 100 kilograma čokolade. Možemo reći da su jaslice od čokolade novijega nastanka, ali ih njihovi proizvođači ne proizvode iz loših namjera, premda im je namjena – prodaja, kao što je to i s likom sv. Nikole koji spominjete.

Tko su 14 svetaca pomoćnika?

Možete li nas upoznati sa 14 svetaca pomoćnika u potrebi? Koji su to svetci i u kojim im se prilikama utjecati?

Zlatica D.

»Četrnaestero svetih pomoćnika u nevolji. Devetnice, litanije, zazivi, molitve« knjiga je koju je objavio »Verbum« i koja može pomoći u odgovoru na Vaše pitanje. Kako u spomenutoj knjizi možemo doznati, »Četrnaestero svetih pomoćnika u nevolji« obuhvaća »skupinu svetaca čije štovanje seže još u davno 14. stoljeće, a koje se u skladu s drevnom pobožnošću zajedno moli za zagovor u različitim životnim potrebama i teškoćama bilo tjelesnim, bilo duhovnim«. »Riječ je o vrlo popularnim i drevnim zaštitnicima kojima je kult štovanja i danas raširen među vjernicima diljem svijeta, a moli im se za zaštitu od tjeskobe, glavobolje, straha od smrti, od požara, groma, nesreća, od raznih tjelesnih bolesti, grlobolje, zubobolje, epilepsije, teških zaraznih i neizlječivih bolesti, psihičkih bolesti i raznih duševnih patnja i nemira, za dobru i skrušenu ispovijed, za umiruće, sretnu smrt, dobar i lagan porod, za trudnice, liječnike, pomorce itd. U knjižici se nalazi popis svih četrnaestero svetaca pomoćnika, kratke informacije o svakom od njih, zatim devetnice, litanije, zazivi i molitva za zagovor tim moćnim svetcima čija uslišanja kako tijekom stoljeća tako i danas svjedoče brojni vjernici diljem svijeta.« U tih 14 svetaca ubrojeni su sv. Akacije Armenski, sv. Egidije opat, sv. Barbara iz Nikomedije, sv. Blaž iz Sebaste, sv. Kristofor, sv. Cirijak, sv. Dionizije Pariški, sv. Erazmo, sv. Eustahije, sv. Juraj, sv. Katarina Aleksandrijska, sv. Margareta Antiohijska, sv. Pantaleon i sv. Vid.