OD NOVOROĐENČETA DO TINEJDŽERA Zašto roditelji trebaju pjevati sa svojom djecom

Glazba ima golemu moć komuniciranja. Oni koji pjevaju ne samo da nešto govore, nego pobuđuju emocije, uspomene, ulaze u podsvijest, a slušatelja mogu odvesti i u svijet mašte koji je daleko od problema svakodnevice. No zašto je važno pjevati onima najmanjima, novorođenčadi i maloj djeci? Zašto djeca tako vole uspavanke? Neke odgovore dao je projekt »Obitelj i mediji«.

Glazba prenosi poruku života

»Svi smo na neki način rođeni ‘sposobni za glazbu’ – u glazbenom ritmu, zapravo, pronalazimo sigurnost jer nas podsjeća na otkucaje majčina srca, koji su nas u njezinoj utrobi neprestano pratili tijekom razdoblja trudnoće.«

»Čak i da ste među onima koji doista ne znaju pjevati sve note na ispravan način, dajte si vremena da biste pjevali sa svojom djecom. Imati ‘vaše pjesme’ znači jačati povezanosti s vašom djecom.«

Glazba prenosi poruku života i podsjeća da nismo sami, »da postoje mnoga druga srca koja kucaju do naših«, piše na mrežnim stranicama europskoga projekta. No postoje i konkretne koristi koje glazba donosi tijekom odrastanja i razvoja djece. Primjerice, glazba potiče koncentraciju i razvoj dobroga pamćenja. Ona ojačava kreativne potencijale i razvija maštu. Glazba pomaže u kontroliranju vlastitih emocija, a korisna je i u jačanju samopouzdanja. Slušanje glazbe, pak, posebice ako je riječ o uspavanki ili pjesmici koju majka pjeva djetetu, potiče sposobnost slušanja drugih i razvija komunikacijske vještine. »Čak i da ste među onima koji doista ne znaju pjevati sve note na ispravan način, dajte si vremena da biste pjevali sa svojom djecom. Odaberite nekoliko pjesama, prirodno i spontano, kako bi ta praksa postala svojevrstan ritual. Uzevši u obzir spomenute prednosti glazbe, imati ‘vaše pjesme’ znači jačati povezanosti s vašom djecom«, ohrabruje projekt »Obitelj i mediji«.

Mladi glazbom iskazuju emocije, promišljanja, frustracije, pobune

Glazba je bitna u svim razdobljima odgoja i odrastanja, uključujući i tinejdžersko doba, kada mladi izborom glazbe iskazuju vlastite emocije, promišljanja, pa i frustracije i mladenačke pobune, a ne treba izostaviti ni ulogu koju glazba može imati u povezivanju mladih koji njeguju isti ili sličan stil života. Još važnije, ona može biti i most između odraslih i onih koji to tek postaju. »Glazba otvara prilike za susret i upoznavanje drugih – ona može pomoći odraslima da se povežu s adolescentima, koji često bježe od bilo kakvog dijaloga«, potiču iz »Obitelji i medija«. Prvi korak na tom putu i nije težak – dovoljno je upoznati se s vrstom glazbe i popisom omiljenih pjesama koje mladi slušaju. 

Djeca u dobi od 3 godine mogu imati razvijene glazbene vještine ako im se pjevalo još dok su bili u majčinoj utrobi. Fetus ima svih pet osjeta, među kojima je sluh prilično razvijen, pa je tako zvuk prvi medij po kojem dijete komunicira s vanjskim svijetom.